2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gengszterkirály halála

2013. július 22. 12:15

1934. július 22-én, este fél 11-kor a chicagói Biograph mozi ajtajában két nő társaságában megjelent John Dillinger. A bejáratnál várakozó Melvin Purvis szövetségi ügynök szivarra gyújtott, ezzel jelezve társainak, hogy a hírhedt bankrabló kijött a vetítésről. A két férfi tekintete találkozott. 

Dillinger azonnal tudta, nagy bajban van. Megpróbálta előrángatni a pisztolyát, de beakadt a zsebébe, ezért őrült tempóban elkezdett a közeli sikátor felé rohanni. A hajsza azonban nem tartott sokáig. A rejtekükből előbújó szövetségi ügynökök rövid üldözés után össztüzet zúdítottak a gengszterre, aki holtan esett össze.

A közel tíz börtönben töltött év után az 1933-ban szabaduló John Dillinger társaival alig több mint egy év alatt bankok tucatjait rabolta ki szerte az Egyesült Államokban. Mindeközben többször is bohócot csinált a rendőrségből és a nyomozóhatóságból (1935-től FBI), amelynek vezetője, a tétlenséget megunó J. Edgar Hoover 1934 nyarán egy különleges alakulatot szervezett az első számú közellenségnek kikiáltott bűnöző elfogására.

Végül egy román prostituált, Ana Cumpanas (Anne Sage) 1934. július 21-én értesítette a hatóságokat, hogy a legendás gengszter másnap vele és egy másik kéjhölggyel moziba készül. Cumpanas azt remélte, hogy az információ fejében, erkölcstelen viselkedése ellenében mégsem utasítják ki az országból. Mivel a Biograph mellett a Marbro is szóba jöhetett, mindkét mozinál megjelentek a nyomozóhatóság ügynökei.

Bár az akció sikeres volt, Cumpanas csak a megbeszélt összeg felét kapta meg, és visszatoloncolták Romániába. Az akciót illetően pedig elterjedt a pletyka, hogy valójában nem a legendás gengsztert lőtték le, ugyanis az áldozat bizonyos testi adottságai (szemszín, magasság) eltértek a bankrablóétól. Dillinger édesapja a holttestre pillantva állítólag csak annyit mondott: „Ez nem az én fiam!”. Bárkit is kaptak el azon a bizonyos júliusi éjszakán, Dillingerből a gazdasági világválság közepette egy 20. századi Robin Hood, igazi népi hős lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár