2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Ritka filmfelvétel került elő a kerekesszékben ülő Rooseveltről 

2013. július 10. 18:05 MTI

Rendkívül ritka mozgókép került elő Franklin Delano Rooseveltről (1882-1945): a filmfelvétel kerekesszékben örökíti meg a néhai amerikai elnököt, akinek állapotát egészen haláláig titokban tartották a nyilvánosság előtt.


Ray Begovich, az Indiana állambeli Franklin College professzora a Nemzeti Levéltár College Park-i részlegében folytatott - egészen más irányú - kutatása során bukkant rá a nyolc másodperces felvételre. A Nemzeti Levéltár és az FDR Elnöki Múzeum és Könyvtár illetékesei sem tudták megmondani, hogy léteznek-e hasonló felvételek a kerekesszékben ülő Rooseveltről, ám abban egyetértettek, hogy mindenképpen ritka képanyagról van szó.

A felvétel Rooseveltnek a Baltimore cirkáló fedélzetén tett 1944. júliusi látogatását örökíti meg. A filmen az látható, ahogy az elnök kijön a hajó egyik ajtaján és lekísérik egy rámpának látszó megoldáson. A kerekesszék nem vehető ki egész tisztán, mivel Rooseveltet tengerészek sorfala takarja - feltehetőleg szándékosan -, de látni, ahogy az elnök jellegzetes fehér sapkája meglehetősen alacsonyan elsuhan a férfiak előtt. A néhai elnök a maga több mint 182 centiméterével nagy valószínűséggel magasabb volt a jelen lévő katonák többségénél.

Roosevelt 1921-ben kapta meg a gyermekbénulást, amelynek következtében a 39 esztendős elnök nem tudott lábmerevítők vagy segítség nélkül járni. Hivatali ideje alatt Roosevelt gyakran használt kerekesszéket a magánéletében, de nyilvános szerepléseikor soha. A fotóriporterek közreműködtek az elnök állapotának eltitkolásában, akik pedig nem voltak hajlandóak kooperálni, azoknak lencséit a titkosszolgálat emberei takarták ki.

"Ez a nyersfilm lehet a kerekesszékben ülő elnökről készített első mozgófelvétel, amelyet soha nem akartak megmutatni a világnak" - mondta Begovich. Bob Clark, a New York-i Roosevelt könyvtár levéltárosa azt mondta, egyetlen ehhez hasonló filmfelvételről sincs tudomása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár