2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Különleges őskori sírt fedeztek fel francia régészek

2013. július 10. 15:11 MTI

"Különleges" sírt fedeztek fel francia régészek a Marseille közelében fekvő Cuges-les-Pins-ben, a 14 ezer éves sír az első franciaországi lelet ebből a korszakból.

Vincent Mourre régész, őskor szakértő, a sír felfedezője szerint eddig csak mintegy harminc ilyen sírt ismertek, gyakorlatilag mindegyik olaszországi barlangokban vagy menedékekben található. Ez az első szabadtéri sír - mondta a régész, aki 2011 szeptemberében, az INRAP nevű francia állami régészeti szervezet által egy építendő bevásárlóközpont helyén végzett megelőző feltárás utolsó napjaiban talált egy koponyadarabot.

Az épigravetti kultúra korából származó sír korát az Olaszországban és Franciaország délkeleti részén korábban talált tárgyakkal való hasonlatosság alapján állapították meg. A sírban talált csontvázat, így a tökéletesen ép fogsorú koponyát csipeszekkel és fogászati műszerekkel emelték ki. A maradványokat laboratóriumban vizsgálják, egyebek mellett radiokarbonos kormeghatározást végeznek rajtuk, és elemzik az egyes tárgyakon talált okkernyomok összetételét is.

Vincent Mourre szerint a cuges-les-pins-i lelet a "megelőző régészet" hasznára is jó bizonyíték: az építkezés helyszínét átvizsgáló régészek olyan területeket fedezhetnek fel így, amelyekre spontán módon nem vállalkoztak volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár