2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kedvenc szereplőm az Egri csillagokból: Jumurdzsák

2013. május 31. 15:47

Azért választottam Jumurdzsákot, mert gondoltam, hogy mások a pozitív szereplőket választják. Amúgy is a törökök szemszögéből ő a jó, a hős, és a magyarok gonoszak. Azért is választottam, mert szimpatikus, és könnyen lehet róla fogalmazást írni. Nem láttam igazságosnak, hogy csak a negatív oldalát látjuk, a pozitívat meg nem. Azért választottam egy bírósági tárgyalás formájában a bemutatását, mert így Jumurdzsák rossz és jó oldalát is el tudják mondani a fogalmazásom szereplői.

Perirat
ama nevezetes Jumurdzsák, más néven Dervis bég tárgyalásáról, mely történt Eger várában, az 1553. esztendőben

A bíró: tekintetes Fürjes Ádám, királyi főbíró.
A vád képviseletében felszólal: nemzetes Dobó István nyugalmazott várkapitány.
A védelem képviseletében: Ali al Alibi mufti.
A beszédeket lejegyzé: Szakács Szilárd diák.

Dobó István: Azért gyűltünk itt össze, hogy ítéletet hozzunk Jumurdzsák ügyében, aki a tavalyi évben, vagyis 1552 nyarán Sopron városában Balogh Tamás álnéven elrabolta Bornemissza Jancsikát, Bornemissza Gergely kapitány úr fiát. Kérem, hogy a büntetése életfogytiglani várfogság legyen az egri vár várbörtönében!

Alibi mufti: Kérem azokat akik itt vannak és a bíró urat, hogy nézzék meg jobban ezt az embert, és utána mentsék fel és engedjék el a hazájába, mert amit tett, az amiatt volt, hogy elvették tőle a talizmánját, ami egy varázserejű gyűrű volt.

Dobó: Méghogy elengedni! Egy ilyen gonosz embert! Aki más országokban fosztogat és gyerekeket rabol?!

Alibi mufti: Méghogy gonosz! Ő csak a kötelességtudó ember, és teljesítette, amit a török szultán parancsolt neki.

Dobó: Jó, de hát huszonéves korától gyerekeket rabolt és falvakat fosztogatott! Hiszen Gergely kapitány urat és Éva asszonyt is majdnem elvitte Törökországba amikor kicsik voltak. Úgy gondolod, hogy egy ilyen kegyetlen embert el fogunk engedni?

Alibi mufti: Csak azért csinálta ezeket, mert hűséges volt a szultánhoz és szerette a hazáját. Akkor régen ráadásul talált két kisgyereket felnőttek nélkül, és ő csak segíteni akart rajtuk.

Dobó: Jumurdzsák gonosz jelleme abból is látszott, hogy az országutakat álruhában járva akarta beteljesíteni bosszúját és elárulta Gergőéket annak az agának, aki majdnem foglyul ejtette őket. Ő volt az oka, hogy nem tudták megszabadítani Török Bálintot.

Alibi mufti: Nem álruhában volt, hanem dervisnek állt és éppen zarándokúton volt! Zarándokúton nem lehet hazudni, mindig az igazat kell mondani. És egyébként is, ők egy elítéltet akartak csalárdsággal megszöktetni, minden becsületes ember leleplezi az ilyesmit.

Dobó: A legyőzött falvakkal, és a rabjaival is nagyon csúnyán bánt!

Alibi mufti: Azért, mert őt janicsáriskolában nevelték katonának, otthon is azt tanulta, hogy erős és kemény legyen, mert az apja pasa, a testvére meg bég volt, mind a ketten nagy harcosok. De amúgy Jumurdzsák remek katona!

Dobó: Minden rossz tulajdonsága mellett Jancsika elrablásának oka Jumurdzsák ostoba babonaságából fakad. Hogy is lehet valaki ennyire korlátolt, hogy elhiggye, hogy a talizmánjában egy hős lelke van.

Alibi mufti: Kitart a hite mellett, mert hiszi, hogy a talizmánban lévő hős a próféta mellett harcolt valamikor. Hite szerint minden bajának oka, hogy Allah elfordult tőle amikor elveszítette a gyűrűjét. Munkájában, családjában, barátaival és a saját testi épségében is csapások érték. Apja, a híres Jaja-Oglu Mohamed budai pasa elkergette, a tisztjei gyűlölték, testvérével, az arszlán béggel összeveszett, társai meglopták. Egyik seb után kapta a másikat. Ezért Allah kiengesztelésére 3X megjárta a Pécs-Mekka zarándokutat és ezeregy napon keresztül napi ezeregyszer imádkozta el Allah nevét. Dicséretes az ilyen hit, sőt, még a keresztények is példát vehetnének róla.

Dobó: Éva asszonyt csalárd módon megtévesztette, amikor álruhában, álnéven férkőzött a bizalmába, hogy elrabolhassa a kisgyereket. Ez is mutatja, hogy milyen alamuszi ember, akinek egyetlen szavában sem lehet hinni.

Alibi mufti: Esze ágában se volt elrabolni a gyereket, csak erre kényszerült, mert Éva asszony akkor úgy tudta, hogy az ura elvitte a gyűrűt. Ha odaadta volna a gyűrűt, a gyereket nem rabolja el.

Bíró: Készüljenek az összefoglaló beszédeikre!

Dobó: Tisztelt bíróság! Ahogy eddig mondtam, Jumurdzsák egy csalárd ember, aki kapzsiságból – mivel hitte, hogy a talizmánja birtokában nagyobb zsákmányra tehet szert az ostromban – gyerekeket rabol, csal, hazudik. Eger ostroma során minden este bekiabált Bornemissza Gergelynek, aki akkor hadnagy volt a várban és a gyerekével zsarolta, ezzel is rombolta a várvédők lelkesedését és kitartását. A legszigorúbb büntetést kérem neki!

Alibi mufti: Jó, de szavatartó, mert vigyázott a gyerekre nagyon, és nem ölte meg, ahogy zsarolásában mondta. Gondját viselte a legnagyobb felfordulásban is. Biztosan csak azért nem szeretik, mert félszemű szegény, és rossz ránézni ezért, rossz érzéseket vált ki az emberekből.

Bíró: Mivel Jancsika szerencsésen visszakerült szüleihez, és a törökök jelen pillanatban nem fenyegetik Eger várát, a bíróság úgy döntött, hogy a vádlott az ellene felhozott vádakban bűnös, de a hadiállapotokat és az addigi életét figyelembe véve felmentjük a büntetés letöltése alól, vagyis nem vetjük a várbörtönbe. De Magyarország földjére a lábát élete végéig be nem teheti! Ezennel száműzzük örök időkre!

Szakács Szilárd
1553. március havának 3. napján

Iskola: Vargha Gyula Református Általános Iskola
Osztály: 6.
Tanár: Sárköziné Papp Judit
----------------------------------------------------------------------------------------------

A Múlt-kor történelmi magazin a Gárdonyi-emlékév alkalmából idén tavasszal pályázatot hirdetett felső tagozatos, 10-14 éves diákok számára. A pályázatban arra kerestük a választ, hogy kinek, melyik a legkedvesebb szereplője Gárdonyi Egri csillagok című regényéből? Több mint 100 pályamű érkezett be szerkesztőségünkbe, amit ezúton is szeretnénk megköszönni!

Szerkesztőségünk tagjai az alábbi pályázatokat ítélték a legötletesebbnek:

1. helyezett

Szakács Szilárd
Nyereménye egy 15 000 Ft értékű könyvutalvány, és egy éves Múlt-kor magazin-előfizetés.

2. helyezett

Nándori Dorina: „Az én legkedvesebb hősöm – Baloghné”
Szentendrei Református Gimnázium, Szentendre (7. osztály)
Nyereménye egy 10 000 Ft értékű könyvutalvány, és egy éves Múlt-kor magazin-előfizetés.

3. helyezett

Zsiros Ancsi: „Gergely Áradozása Vicuskáról Mekcseynek”
Nakovich Mihály Általános Iskola, Kópháza (6. osztály)
Nyereménye egy 5000 Ft értékű könyvutalvány, és egy éves Múlt-kor magazin-előfizetés.

Különdíj:

Bujdosó Bence: „Én is ott voltam Egerben”
Radnóti Miklós Gimnázium, Balatonfüred
Nyereménye egy éves Múlt-kor magazin-előfizetés.

Köszönjük a beérkezett pályaműveket! A nyerteseknek szívből gratulálunk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár