2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Nevetséges okból kitört háborúk

2013. május 22. 17:52

Nika-felkelés

I. sz. 532-ben a csőcselék elárasztotta Konstantinápoly utcáit, lángba borította a város nagy részét, s Justinianus császár (527-565) és kormánya ellen kezdett tüntetni – mindez a kocsiverseny-istállók híveinek közötti összetűzésből indult. A konstantinápolyi hippodromban tartott versenyek népszerűsége a 6. század során ugrott meg, s a szurkolók szigorúan szervezett „pártokba” rendeződtek. Az utcai bandákba verődött „huligánok” két legerősebb, s barbárságaikról híres csoportjukat kékeknek és zöldeknek hívták.

A konfliktus 532 januárjában robbant ki, amikor a bizánci császár megtagadta a kékek és zöldek bebörtönzött és halálra ítélt két tagjának szabadon bocsátását. A két ősellenség szövetséget kötött, s közösen indították felkelésüket. (A lázadás neve is a cirkuszban kiabált Nika! azaz Győzz! felkiáltással kapcsolható össze.) Az adóterhek emelése miatt a rebellióra amúgy is kapható csőcselék néhány nap alatt felgyújtotta a város prefektusainak székhelyeit, összecsapott a császári őrséggel, s egy új uralkodót akart a trónra ültetni.

Mivel a felkelés híre egyre szélesebb körökhöz jutott el, Justinianus úgy döntött, erőszakkal veri le a lázadást. Miután megvesztegette a kékek táborát, a nyugati frontokról hazatérő tábornokaival pusztító támadást intézett a maradék lázongók ellen. A támadás igen véresre sikeredett: a zavargásokat elfojtották, hozzávetőlegesen 30 ezren maradtak holtan a lóversenypálya körül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár