7 végzetes pillanat

Tigris a tankban - megtalálták a német háborús hős csontjait

2013. április 25. 15:45

Csehországban megtalálták a legendás német harckocsizó ász, Kurt Knispel törzsőrmester földi maradványait - számoltak be a cseh lapok. Knispel 168 igazolt kilőtt tankkal a második világháború legeredményesebb tank ásza.


Kurt Knispel csontjait egy jelöletlen sírban, a znojemsko-i temetőben találták meg a vrboveci Moráviai Múzeum történészei. Knispelnek hivatalosan 168 igazolt győzelme van a második világháborúból, ebből 42-t harckocsi parancsnokként, 126-ot lövegirányzóként ért el, és további 27, nem hivatalos győzelmet is neki tulajdonítanak. Johannes Bölter, Ernst Barkmann, Otto Carius és Michael Wittmann mellett Knispelt tartják minden idők egyik – ha nem a – legnagyobb harckocsizó ászának.

A csehországi Zlaté Hory (Zuckmantel) melletti Salisfeldben (ma Salisov) született Knispel az autógyárban töltött tanoncideje után 1940-ben jelentkezett szolgálatra, s 1941-ben, 20 éves korában küldték a frontra. Az alsó-sziléziai gyalogkiképzést követően a páncélosokhoz került.

Knispel részt vett a Barbarossa-hadműveletben, eljutott Sztálingrád kapujáig, megjárta Leningrádot és a kaukázusi csatamezőket, majd visszatért kiképzőbázisára. A második világháború legerősebb tankját, a Királytigrist vezette győzelemre, Magyarországon is harcolt, az 503. nehézpáncélos-osztály katonájaként. Az egyik ütközetben 24 tankot lőtt ki, egy ízben pedig 3000 méterről sikerült semlegesítenie egy szovjet T-34-es harckocsit.

Kurt Knispel

Knispel 23 éves korában, egy tábori kórházban halt bele sérüléseibe, tíz nappal az európai harcok vége előtt, a vrboveci temetőben helyezték végső nyugalomra a náci vezetéssel folyamatosan perlekedő, az érdemrendekkel és a katonai előléptetésekkel soha nem törődő különc katonát.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!