2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Román bocsánatkérés a kommunista államosításért

2013. április 17. 14:53 MTI

Bocsánatot kért szerdán Victor Ponta miniszterelnök a román kormány nevében azoktól az egyházaktól és magánemberektől, amelyeknek és akiknek az ingatlanait hét évtizeddel ezelőtt a román kommunista hatalom államosította.

A miniszterelnök a parlament két házának együttes ülésén vállalt felelősséget kormánya nevében az államosított ingatlanokra vonatkozó új jogorvoslati törvényért. A sajátos eljárás szerint a jogszabályt nem vitatja meg a parlament: az néhány napon belül automatikusan hatályba lép, hacsak nem bizonyul alkotmányellenesnek, vagy az ellenzéknek nem sikerül a kormányt megbuktatnia.

"Huszonegyedik századi szociáldemokrataként le akarom szögezni: a tulajdonjog a demokratikus társadalom alapja" - jelentette ki a törvényhozók előtt elmondott beszédében Victor Ponta, hozzátéve, hogy az újabb jogorvoslati törvény a történelmi jóvátételt szolgálja. Kiemelte, hogy a bocsánatkérés kiemelten szól a görög katolikus egyháznak, amelynek a "legtöbbet kellett szenvednie a 70 évvel ezelőtti intézkedések nyomán".

1948-ban a kommunista Románia a görög katolikus vallást betiltotta, templomait és ingóságait pedig az ortodox egyháznak adta. Az 1989 után újból elismert egyház javainak csak töredékét kapta vissza. A parlamenti vita mellőzését Ponta azzal indokolta, hogy az utóbbi két évtizedben Románia különböző politikai színezetű parlamenti többségei hoztak már törvényeket a kommunizmus idején államosított ingatlanokkal kapcsolatban, így valamennyi politikai erő közös felelőssége, hogy Románia működőképessé tegye jogorvoslati rendszerét.

Ponta szerint Románia eddig csaknem tízezer államosított épületet, és 1,3 millió hektárnyi elkobzott területet szolgáltatott vissza, részvényekben és pénzben pedig csaknem négymilliárd eurónyi kárpótlást fizetett ki a volt tulajdonosoknak. A restitúciós folyamatból azonban ingatlanüzérek és korrupt hivatalnokok húztak hasznot, a valódi tulajdonosok pedig évek óta hiába várják a jóvátételt - magyarázta a kormányfő.

Eddig 3500 panaszos perelte be Romániát az államosított ingatlanok miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB). 2010-ben a strasbourgi bíróság felszólította Romániát, hogy alkosson működőképes jogorvoslati rendszert - ekkor leálltak a kifizetések és elakadt a restitúció folyamata. A parlament elé szerdán beterjesztett új jogszabály szerint ezentúl csak az egykori tulajdonosok és örököseik kapják vissza természetben a kommunizmus idején államosított ingatlanaikat Romániában: ha üzérek veszik meg tőlük a visszaigénylési jogot, azok legfeljebb kárpótlást kaphatnak, amelyre 85 százalékos nyereségadót vetnek ki.

A román állam a következő néhány évben visszaszolgáltatja a még tulajdonában lévő államosított ingatlanokat, majd négy év múlva, részletekben kezd ismét kárpótlást fizetni azokért az elkobzott ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni.Victor Ponta a román rádiónak adott szerdai interjújában rámutatott, az új jogorvoslati törvény nem érinti azokat a volt bérlőket, akik 1995-től kezdődően jutányos áron megvették az államtól azokat az államosított lakásokat, amelyekben laktak: ezekért az eredeti tulajdonosoknak kárpótlást fizet a román állam.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár