2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szigeti élőhelye miatt lehetett kisebb agya a hobbitnak

2013. április 17. 17:25

A hobbit néven is ismert Homo floresiensis agya valamelyest nagyobb lehetett, mint eddig gondolták a szakértők, derült ki egy újabb kutatásból. Ezek az eredmények is újabb bizonyítékai annak, hogy a hobbit az embereknek egy egyedülálló faja, nem pedig a modern ember egyik deformált változata. Ugyanakkor tény, hogy őseihez képest lényegesen kisebb agymérettel rendelkezett, amit a kutatók a szigeti léttel magyaráznak.

Az emberszabású Homo floresiensis egy 18 ezer éve kihalt fosszíliáját 2003-ban az Indonéziához tartozó Flores-szigeten fedezték fel. A mindössze egy méter magas, zömök testalkatú ősünk a hobbit becenevet kapta a régészektől.

A kutatók úgy vélik, hogy a Homo floresiensis az emberi törzsfejlődési vonal egy egyedülálló ágazatát képviseli. Valószínűleg a Homo erectustól származó hobbit a modern ember egyik vitathatatlan őse vagy esetleg a leginkább majomszerű csontvázzal rendelkező Homo habilis egyik rokona lehet. Azonban más kutatók vitatják, mondván, nem valószínű, hogy az ember egy másik faja ily közel álljon a mai emberhez, véleményük szerint a hobbit egy modern ember, amely genetikai rendellenességgel, az ún. microcephaliával született, ami kisméretű fejet, lényegesen alacsonyabb magasságot és bizonyos mentális retardációt eredményezett.

A hobbitot a sziget Liang Bua nevű barlangjában tárták fel

A tudósok a hobbitok állapotával kapcsolatos rejtélyt az agy és a test méretének összehasonlításával akarják tisztázni. A szakértők már végeztek hasonló összevetéseket a modern és a kihalt embercsoportok között, ami világosan kimutatta, hogy a Homo floresiensis különbözik ezektől a fajoktól. Azonban a hobbit agyának tényleges mérete még mindig kérdéses, a rá vonatkozó korábbi becslések 380-400 köbcentiméter között mozogtak.

A probléma megoldása végett a kutatók az egyetlen ismert hobbitkoponyát nagy felbontású CT-vizsgálatnak vetették alá. Az eredmények szerint az agy nagyobb volt a korábbi becsléseknél, mintegy 426 köbcentiméter. (A modern ember agya nagy átlagban 1300 köbcentiméter körül mozog.)

Ezen tudás birtokában a tudósok összehasonlították a hobbit méreteit a többi embercsoportéival. A korábbi vizsgálatok szerint a Homo floresiensis nem az 1000 köbcentiméter körüli agymérettel rendelkező Homo erectusból fejlődhetett ki, mivel akkor gyors és ésszerűtlen agyzsugorodást kellene feljegyeznünk. Azonban más kutatók a Homo erectus egy jávai példányát szokták felemlegetni, amelynek csupán 860 köbcentis agya volt, így véleményük szerint elképzelhető, hogy a hobbit őse valóban a felegyenesedett ember lehetett.

„A tanulmány nem bizonyítja véglegesen, ki volt a Homo floresiensis tényleges felmenője, ám végre megingatta azt az elképzelést, miszerint a Homo erectus lehet az egyetlen keresett rokon” – mondta Yousuke Kaifu a tokiói Japán Természettudományi Múzeum paleoantropológusa a LiveScience tudományos hírportálnak.

A másik lehetséges ős a Homo habilis, amelynek mindössze 600 köbcentis agya volt. „Az ügyes ember valóban a megfelelő jelölt lehetne, ám az elmélettel van egy kis probléma: nincs bizonyítékunk az ázsiai jelenlétére, ugyanis még egyetlen fosszilizált maradványát sem tárták fel ezen a földrészen” – mondta Kaifu.

Míg az emberi fejlődési vonal általában az agy és a test méretének folyamatos növekedésével jellemezhető, addig a Homo floresiensis ezen tendenciának pont az ellenkező irányába mutat. A kutatók szerint mindez azért lehetett így, mert különleges körülményekhez kellett alkalmazkodnia, mint például a szigeten való élethez. Ez a jelenség – a szigeten élők a kontinensbeliekhez viszonyított törpesége – abszolút nem egyedülálló, ugyanis néhány állatfajnál, többek között a mamutoknál és a dinoszauruszoknál is láthattunk már hasonlót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár