2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hobbit vagy ősember?

2012. november 9. 16:47

Nem szerepelhet a hobbit név annak az ausztrál régésznek az előadásában, aki az indonéziai Flores-sziget Liang Bua barlangjában talált, legalább 18 ezer évvel ezelőtt élt, egy méter magas emberféléket mutatja be a jövő hónapban Ausztráliában - határozott a Tolkien-film jogaival rendelkező cég.

2003-ban egy női csontvázat (koponyát, alsó állkapcsot és több fogat) találtak legalább hét másik egyedtől származó fogak és csontok társaságában az indonéz Flores-sziget Liang Bua barlangjában, amelyek legalább 18 ezer évvel ezelőtt élt, egy méter magas emberféléktől származnak. A kutatók által barlangja után LB1-nek elnevezett, majd a Nature-ben megjelent cikk hatására a Gyűrűk Ura-eposz után hobbit névre keresztelt törpealkatú hominidát az emberi alkalmazkodás eddigi legszélsőségesebb példájaként tartják számon.

Az ásatást végző Mike Morwood ausztrál régész néhány évvel ezelőtt egy nyilvános előadásán fejtette ki: az általuk új fajként azonosított Homo floresiensis az ausztrál őslakos közösségek előtt, vagyis 60 ezer évvel ezelőtt elérhették Ausztráliát. A szakmai köröket azóta is megosztó kérdésre nincs megnyugtató válasz. Korántsem egyértelmű például, hogyan utaztak az apró termetű, a modern ember agytérfogatának csupán egyharmadával rendelkező emberefélék Ausztráliába, s vajon milyen nyomokat hagyhattak maguk után, amikor a prehistorikus időkből is alig akad értékelhető lelet Ausztráliában.

Brent Alloway, a Victoria Egyetem kutatója decemberre szervezte meg azt az előadássorozatot, amelyre a Homo floresiensis 2003-as felfedezésében jelentős szerepet játszó Mike Morwood és Thomas Sutikna professzorokat hívta el. Az eseményt a véletlen folytán a népszerű Tolkien-mű filmes adaptációjának, a Hobbit premierjével egy időben tervezték, s A másik hobbit címet viselte volna. Amikor azonban a szervező megkereste a film jogait birtokló Saul Zaentz Company/Middle-earth Enterprises-t, nem várt ellenállásba ütközött, a cég ugyanis megtiltotta, hogy ilyen névvel rendezzenek előadásokat, védve ezzel "a HOBBIT, mint márka" általános használatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár