Hitler elfeledett szövetségesei

Padláson találták meg a Titanic karmesterének hegedűjét

2013. március 18. 18:13

A Wallace Hartley hegedűművész által 1912. április 14-én, a Titanic elsüllyedésének éjjelén használt hegedű a csodával határos módon túlélte az elsüllyeszthetetlennek vélt gőzös vesztét. A legendás hangszerre 2006-ban egy észak-yorkshire-i ház padlásán bukkantak. A közel hét éven át tartó kutatás és tudományos vizsgálatok után a szakértők hitelesítették a zeneszerszám eredetiségét.


A névtelenségbe burkolózó tulajdonos állítólag édesanyja holmijai között kutakodott, amikor megakadt a szeme egy “W. H. H.” monogramú csomagon. A pecsétgyűrű társaságában megtalált hegedűt azon nyomban a Henry Aldridge & Son aukciós házhoz vitte, amely jó hírű „Titanic-szakértőnek” számít.

Az utolsó zeneszámok között a „Közelebb, Istenem, hozzád” című dalt is játszó, a bátorságáról és nyugodtságáról híres karmester hangszerét a Forensic Science Service (Törvényszéki Orvosszakértői Tudományos Szolgálat, FSS) munkatársai is megvizsgálták. A hegedű korrodálódását és a vízfoltokat összehasonlították más, a hajókatasztrófát túlélő tárggyal, ami alapján a szakértők kimondták a hegedű eredetiségét. Például a testén található két hosszú repedésről teljes bizonyossággal megállapítható, hogy azt a száz évvel ezelőtti vízbe kerülése okozta.

A hegedűre egy ezüst táblácskán a „Wallace-nak Maria-val való eljegyzése alkalmából” feliratot gravírozták. A hegedűművész menyasszonya, Maria Robinson 1910-ben ajándékozta jövendőbelijének a hegedűt. A tárgyaknak a Titanic katasztrófája utáni életét nem sikerült teljes egészében feltárni. Amit bizonyosan tudunk: Wallace Hartley, hozzászíjazva szeretett hangszeréhez a tragédiát követően tíz napon át lebegett a jeges vízben, majd egy Mackay-Bennett nevű hajóra került, ahol azonban a nyilvántartásba vett értékei között már nem szerepelt a legendás hegedű.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!