2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a szesztilalomról

2013. február 20. 10:37

1. Az 1919-ben ratifikált és 1920. január 16-án életbe lépett 18. alkotmánykiegészítés az Egyesült Államok egész területén megtiltotta az alkoholos italok előállítását, forgalmazását és behozatalát. Az 1933 decemberéig tartó szesztilalom alatt megerősödött a szervezett bűnözés, a szövetségi államok pedig több milliárd dollárnyi adóbevételtől estek el.

2. Az alkohol-ellenesség mélyen gyökerezik a puritán angolszász társadalomban. Már 1657-ben a massachusettsi bíróság illegálisnak nevezte a tömény szeszes italok kereskedelmét.

3. A szesztilalom bevezetésének élharcosa, az 1893-ban alapított Szalonellenes Liga nem az alkoholfogyasztás, hanem a szalonokban történő alkoholárusítás ellen kampányolt.

4. Az autógyáros Henry Ford támogatta a szesztilalmat, úgy hitte, hogy az hozzájárulhat egy hatékonyabb gazdaság megteremtéséhez.

5. Kansas állam leghíresebb aktivistája, Carrie Nation sorra járta a bárokat és isteni himnuszokat zengve, szekercéjével rendre szétverve a szalonok italkészletét.

6. Az áldozáshoz továbbra is lehetett bort használni.

7. Terápiás célra az orvosok felírhattak alkoholtartalmú italokat a rászorulók számára. Ezen az úton több mint négymillió liter szesz jutott el a "páciensekhez".

8. Az alkoholtilalom évei alatt megváltoztak az italfogyasztási szokások. Elterjedt a koktélozás, míg az éttermi italfogyasztás szinte teljesen eltűnt.

9. A szesztilalom alkonyán az első legális sörszállítmányt Franklin Delano Roosevelt elnök részére szállították.

10. A közhiedelemmel ellentétben a szesztilalom évei alatt az illegális alkoholtartalmú nedűk előállítását és kereskedelmét legnagyobbrészt magányos kalandorok végezték. A szervezet bűnözés leginkább a nagyvárosokra koncentrált.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár