2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Megfiatalítják a Szamothrakéi Nikét

2013. január 23. 15:10 MTI

Felújítják szeptembertől a párizsi Louvre egyik fő látványosságát, a múzeum főlépcsőjének tetején álló Szamothrakéi Niké ókori görög remekművet. A párizsi múzeum restauráló bizottsága pénteken adott zöld jelzést a szárnyas márványszobor restaurálásra, valamint a torzó által uralt lépcső renoválására - közölte a hét elején az intézmény.

A több mint egy évig tartó restaurálási munkálatokat egy nemzetközi szakértői bizottság fogja nyomon követni. A felújítás teljes költsége - becslések szerint 3 millió euró (mintegy 880 millió forint) - mecénások támogatásából gyűlt össze.

A i. sz. 220 és 185 közötti időszakra datált, a győzelem istennőjét ábrázoló szobor a hellénizmus korából való. A beton talapzaton nyugvó monumentális alkotás magassága 2,75 méter, a talapzattal együtt pedig eléri a 5,75 métert. A restaurálás során a múzeum meg fogja oldani azokat a problémákat, amelyek a szobor legutóbbi, 1934-es felújításakor elmaradtak - mondta Jean-Luc Martinez, a múzeum antik görög, etruszk és római részlegének igazgatója.

"Kissé megrepedezett a modern beton alap, de nem veszélyes. A restaurálás munkálatai alatt letisztítjuk a szobrot, amely az évek alatt barnás színű lett, valamint megpróbáljuk megtalálni a különbséget a görög Párosz szigetéről való fehérmárvány - amelyből az istennő készült - és a hajóforma talapzat szürke színű márványa között" - magyarázta az igazgató.

A szeptemberben a szomszédos terembe helyezik át. Eredeti helyére a tervek szerint 2014 tavaszán kerül vissza. A felújított szobor és lépcső felavatása várhatóan jövő év végén vagy 2015 elején várható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár