2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A látogatók előtt restaurálják Tintoretto híres festményét

2012. július 11. 13:06 MTI

A látogatók előtt restaurálják Tintoretto a Paradicsom című festményét a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban keddtől.

A szakemberek üvegezett paraván mögött végzik a munkát a híres intézmény csarnokában. A restaurálás várhatóan januárban ér véget, a restaurátorok addigra tudják visszaadni a kép régi fényét. Ez az első alkalom, hogy egy spanyol múzeum a nagyközönség szeme láttára újít fel egy értékes alkotást. A kezdeményezéstől a Thyssen-Bornemisza Múzeum vezetői azt remélik, segít jobban megérteni és megfigyelni a látogatóknak a restaurálás folyamatát.

A 169,5 centiméterszer 495 centiméteres festmény húsz éve képezi a Thyssen-Bornemisza-gyűjtemény részét. Restaurálását a Merrill Lynch amerikai pénzintézet patronálja. A látogatók nemcsak a folyamatba pillanthatnak bele, a múzeum kiállítást is szervezett a munkálatok köré. A tárlat azokat a tanulmányokat sorakoztatja fel, amelyeket a restauráláshoz készítettek szakemberek. Ezek a tanulmányok kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a munka a legteljesebb mértékben sikeres és a képre nézvést biztonságos legyen - emelte ki Ubaldo Sedano, az intézmény restaurátori részlegét vezető igazgató, hozzátéve, hogy az itáliai reneszánsz utolsó nagy mesterének páratlan festménye több komoly vizsgálaton - például infravörössel végzetteken - is átesett.

Az alkotás 1588 körül született, igen aprólékos, sokalakos mű, amelynek fő színei a kék és a fehér. Fő motívuma a kép felső részén látható: Szűz Mária megkoronázása fia, Jézus által, amint a Szentlélek galamb képében kiterjeszti szárnyait felettük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár