2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt Fehérvári Géza művészettörténész, orientalista

2012. december 27. 15:35 MTI

Nyolcvanhét éves korában elhunyt Fehérvári Géza Londonban élő művészettörténész, régész és orientalista, az iszlámkori iráni művészet híres magyar kutatója - értesült szerdán a Magyar Nemzet Online.

Fehérvári Géza 1926-ban született Egerben; 1953-ban szerzett diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeum segédkurátoraként kezdett dolgozni, de az 1956-os forradalom bukása után kénytelen volt elhagyni az országot, ugyanis letartóztatás fenyegette, mivel ő volt az intézménynél a Forradalmi Bizottság elnöke.

Bécsben posztgraduális tanulmányokat folytatott a Kunsthistorisches Institutban. Később, Londonban beiratkozott a Keleti és Afrikai Tanulmányok Intézetébe, ahol 1961-ben doktori címet szerzett, majd professzora halála után az iszlám művészet és a régészet oktatását vezette az intézménynél. Tanított Oxfordban is, és közben számos kutatást, illetve ásatást vezetett egyebek mellett Iránban, Egyiptomban és Törökországban.

Az egyetemi munkát 1987-ben abbahagyta, de azután is számtalan tudományos értekezése jelent meg magyarul, angolul és németül. Fehérvári Géza 1992-től 1995-ig Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben és Ománban volt nagykövet. 1995-ben nyugdíjba vonulása után visszatért Londonba, ahol a kuvaiti Tarek Radzsab Múzeum kurátora lett. Közreműködött az Iparművészeti Múzeum tavalyi, a Qádzsár-kori perzsa művészetet bemutató kiállításának megrendezésében.

2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki több évtizedes tudományos munkásságáért, az iszlám művészetek hazai megismertetéséért és népszerűsítéséért, valamint a magyar-arab kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett tevekénységéért. A Három nemzet szolgálatában címet viselő önéletrajza 2008-ban magyarul is megjelent.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár