2022. ősz különszám: Lenyűgöző történeteink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sok a tévhit a magyar pénz történetében

2012. december 5. 13:42 MTI

A magyar pénz ezeréves történetével ismerteti meg az olvasókat a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, mintegy hatszáz színes fényképpel illusztrált kötet, amelyet szerdán mutattak be a Magyar Nemzeti Múzeumban.

"A pénz olyan fonal, mely a lehető legjobban illusztrálja a magyar történelmet" - mondta Tóth Csaba régész, numizmatikus, a kötet egyik szerzője a könyvbemutatón. A könyv lineárisan halad végig a történelmen: a Kárpát-medencei előzményeket is szemléltetve Szent Istvántól kezdve egészen napjainkig, megemlítve a fontosabb reformokat. Emellett olyan részleteket, jellegzetes momentumokat is bemutat keretes írásként, melyeket érdemes megemlíteni, megmagyarázni. Sok tévhit van ugyanis: az aranytallér vagy a Mátyás király arcképével díszített pénz valójában nem létezett.

A három szerző, Pallos Lajos, Tóth Csaba és Torbágyi Melinda a pénz korabeli vásárlóértékét is ismerteti. Az olvasó megtudhatja, hogy mennyibe került Mátyás király fekete serege, vagy hogy 1946-ban mennyit kellett fizetni negyed kiló krumpliért. "A kiadvány világossá teszi, hogy a pénz a civilizáció, az emberi érintkezés, a közösség létének közreműködő eszköze, amelynek jó oldalát, illetve szépségét is észre kell venni" - mondta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár