2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem késik a torinói lepel kápolnájának restaurálása

2012. november 12. 15:20 MTI

A tervezett ütem szerint halad a torinói leplet őrző kápolna helyreállítása az észak-olasz város Keresztelő Szent János székesegyházában. Az ereklyét őrző kápolna 2014 márciusától lesz látogatható.

Hosszúra nyúlt, de nem késik tovább Olaszország egyik legismertebb kápolnájának restaurálása.
"Másfél év múlva készen leszünk a helyreállítási munka kilencvenöt százalékával. Utána már csak a kápolna falainak kőburkolatát kell helyreállítanunk. Ehhez hatmillió euró szükséges és szponzort keresünk hozzá" - idézte Mario Turettát, Piemonte tartomány kulturális és műemlékvédelmi tanácsosát az olasz sajtó.

A lepel olasz nevéről Sindone- vagy az építészről Guarini-kápolnaként ismert templomrészt a savoyai uralkodóházhoz tartozó Emanuele Filiberto (1869-1931), III. Viktor Emánuel olasz király unokatestvére építtette a 19. század végén.

A kápolna 1997 áprilisában leégett. Azóta az ereklyét a torinói dóm más pontján őrzik. Utoljára 2010-ben állították ki Torinóban. Akkor egy hónap alatt több mint kétmillióan zarándokoltak el az ereklyéhez.

A torinói lepel néven híressé vált gyolcsdarab a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple: az evangéliumok tudósítása szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, miután levették a keresztről, majd ebben is temették el. Az ereklye eredetiségét azonban eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani.

A 4,36 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálka-mintásan szőtt lenvásznon egy körülbelül 1,75 méter magas, szakállas férfi testének lenyomata látható, akit láthatóan megkínoztak: erre utalnak a fején, a kezén és a lábfején található sérülések, valamint egy szúrt seb a szív tájékán. Az mára biztossá vált, hogy nem festmény a lenyomat, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik.

A Vatikán hivatalosan nem állítja, hogy a lepel Jézus halotti gyolcsa. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az ereklye mindenképpen Krisztus szenvedésének erőteljes szimbóluma.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár