2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb magyarázat a torinói lepelre

2011. június 24. 09:03

A római katolikus egyház egyik legvitatottabb ereklyéjét, a torinói leplet a firenzei Giotto készítette – állítja egy olasz szakember.

A felfedezéséről már könyvet is megjelentető Luciano Buso szerint a 15-ös szám többszöri előfordulása azt jelzi, hogy Giotto 1315-ben készítette a leplet. Ez egybeesik a vallási szakértők által vitatott radiokarbonos vizsgálat eredményével, amely a 14. század elejére keltezi az ereklyét.

„Nagyfelbontású képeket vizsgáltam meg, s több helyen is felfedeztem a számot, köztük Krisztus arcán, kezein, valamint egy hosszú, keresztnek tűnő szimbólumon is” – nyilatkozta a festészettel és restaurálással foglalkozó trevisoi Buso. „Nem próbált meg semmit hamisítani, ez abból is látszik, hogy ’Giotto15’-ként írta alá, ami hitelesítette munkáját” – tette hozzá.

A firenzei születésű Giotto di Bondone (1267-1337) festőként, szobrászként és építészként dolgozott, a korai reneszánsz, a trecento művészetének első jelentős alakja volt. A Rómában iskolázott Giotto 1287 körül kezdett önállóan alkotni az assisi San Francesco felső templomában. Később Padovában, Firenzében, Milánóban és Nápolyban működött.

Giotto nevéhez egy új ábrázolási mód fűződik, ez a bizánci iskola szigorú sematizmusától elfordulva a művésznek az őt körülvevő világról alkotott személyesebb felfogását tükrözi, ami a természet megfigyelésén és pszichológián alapul. Ez a fejlődés világosan megmutatkozik a művész korai, középső és késői alkotó korszakához tartozó assisi, padovai és firenzei freskóin.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár