A vörösterror 133 napja

Ősi sziklavéseteket pusztítottak el Marokkóban

2012. október 17. 18:47 MTI

Több mint nyolcezer éves sziklavéseteket pusztítottak el szalafisták a Marokkó déli részében található Magas-Atlaszban, mondta szerdán az egyik helyi civil szervezet vezetője. A nap ábrázolását egyes iszlamista mozgalmak feltehetően egy istenség ábrázolásának, azaz bálványimádásnak tekintik, mivel az ellentétes az egyetlen istenről vallott felfogásukkal.

"A napot ábrázoló sziklavésetek több mint nyolcezer évesek. A szalafisták néhány napja elpusztították azokat" - közölte Abu-Bakr Angir, az Amazig (berber) Emberi Jogi Liga (LADH) egyik vezetője, aki megerősítette az asz-Szabah című arab nyelvű újságban szerdán erre vonatkozóan megjelent értesülést.

"Az egyik véset neve "napkorong", még a föníciaiak Marokkóban történt megjelenése előtti időkből származik. Egy ismert régészeti lelőhelyen, a Jakur-fennsíkon található, Marrakes közelében, a Tubkaltól, a legmagasabb marokkói hegycsúcstól (4167 m) 20 kilométerre" - tette hozzá Abu-Bakr Angir.

"Több szalafista csoport tevékenykedik a térségben, és nem ez volt az első eset, hogy az iszlámot megelőző korokból származó emlékekre támadtak. Értesítettük a kulturális minisztériumot, de egyelőre nem kaptunk választ" - mondta az emberjogi vezető.

A nap ábrázolását egyes iszlamista mozgalmak feltehetően egy istenség ábrázolásának, azaz bálványimádásnak tekintik, mivel az ellentétes az egyetlen istenről vallott felfogásukkal. Keddre virradóra felgyújtották az egyik legjelentősebb szúfi mauzóleumot, a Tunisz elővárosában álló Szaida Manubíja zavíját, a gyújtogatás feltehetően szalafisták műve volt.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!