2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Kommunistaperek az egykori keleti blokkban

2012. szeptember 27. 17:24

Akit elengedtek: Honecker

Az 1971-ben a NSZEP központi bizottságának első titkárságát megszerző Honecker országa, nem utolsósorban a mindent átszövő biztonsági rendőrség és az ezzel együttműködő besúgóhálózat segítségével a szocializmus mintaállama lett. A berlini fal megakadályozta, hogy milliók települjenek át az ország fejlettebb nyugati részébe, de így is sokan voltak, akik nekivágtak a határnak vagy embercsempészek segítségével próbáltak átjutni a vasfüggönyön. Lőparancs volt érvényben, az évek során legalább 192 menekülő keletnémet halt meg szökési kísérlet közben.

Az NDK felbomlása idején a berlini fal egykori építtetője a család Uwe Holmer nevű evangélikus lelkészével maradt, később a Berlin melletti szovjet katonai kórházba, majd Moszkvába menekült, hogy elkerülje a kommunista bűncselekményeket elkövetők ellen indított büntetőeljárást. A Szovjetunió 1991. december 31-i széthullását követően Honecker a chilei nagykövetségen keresett menedéket, azonban a Jelcin-adminisztráció 1992-ben kiadta a németeknek.

Az egyesült Németország hatalommal való visszaélés vádjával, s a berlini falnál a határőrség számára kiadott tűzparancs miatt bíróság elé állította Honeckert néhány más korábbi vezető személyiséggel együtt. Honecker vállalta tettét, de nem tartotta magát bűnösnek. A vádlottak esetében nem kis szerepet játszott a magas kor és az egészségi állapot, az akkor 78 éves egykori miniszterelnök, Willy Stoph például nem volt tárgyalásra alkalmas állapotban, a 84 éves állambiztonsági vezető, Erich Mielke is csak korlátozottan.

A német vezetés csakhamar felismerte, hogy az "igazságtétel" nem fog megnyugvást hozni, mondván a felelősségre vont öregember bizonyosan rokonszenvet vált ki a többségben, bármit is tett korábban. A német igazságszolgáltatás végül úgy oldotta meg a dilemmát, hogy kiengedte lányához Chilébe Honeckert. A Kelet-Németországot 18 éven át vezető kommunista politikus májtumorban halt meg Santiagóban 1994-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár