2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Kommunistaperek az egykori keleti blokkban

2012. szeptember 27. 17:24

Akit elsőként ítéltek el: Todor Zsivkov

Todor Zsivkov regnálása alatt Bulgária mindenben kiszolgálta a Szovjetuniót és alárendelte magát a Varsói Szerződésnek, miközben a bolgár gazdaságot válság gyötörte, az életszínvonal pedig rendkívül alacsony volt. A pártállami rendszer első számú vezetőjét 1991 elején – elsőként a kelet-közép-európai kommunista vezetők közül – bíróság elé állították és köztörvényes bűnök elkövetésével, ingatlanpanamával, illetve családtagjai és munkatársai javára kiutalt pénz és egyéb juttatások vádjával illették. A The New York Times 1991. februári száma szerint a bolgárok – bármelyik oldalhoz tartoztak is – elégedetlenek voltak a tárgyalás menetével.

A 79 éves Zsivkov közölte: alaptalanok az ellene felhozott vádak, s véleménye szerint a tárgyalás mögött kétes politikai szereplők állnak, akiket a társadalom előbb vagy utóbb úgyis leleplez. Kétségtelen: a legtöbb politikai csoportosulás (még Zsivkov pártja is) rácsok mögött akarta tudni az 1980-as években a bulgáriai török kisebbséggel szembeni gyűlöletkeltő kampányáról, a szovjet típusú munkatáborok létesítéséről elhíresült, a gazdaságot romokban hagyó kommunista vezetőt.

A vádpontok szerint Zsivkov 24 millió dollárnak megfelelő összeget emelt ki az államkasszából, amiből 67 nyugati autót és 72 ingatlant vett önmaga és családtagjai számára. A hatalmas sajtónyilvánosság közepette megkezdett tárgyalás néhány hónappal később teljes érdektelenségbe fulladt, a tárgyalóterem félig sem telt meg.

Zsivkovot 1992-ben sikkasztás vádjával hét év börtönbüntetésre ítélték, de azt házi őrizetben, egyik unokájának villájában tölthette. 1996-ban a Legfelsőbb Bíróság felmentette az ellene felhozott vádpontok alól, és elengedte büntetését. Todor Zsivkov 86 éves korában, 1997-ben halt meg Szófiában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár