2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

25 éve volt a lakiteleki találkozó

2012. szeptember 27. 12:02 MTI

Huszonöt éve, 1987. szeptember 27-én rendezték meg a rendszerváltáshoz vezető út egyik fontos állomását, a lakiteleki találkozót.

Az 1980-as évek végére nyilvánvalóvá vált a Kádár-rendszer gazdasági, társadalmi, politikai válsága, amelyet a vezetés egyre kevésbé volt képes kezelni, de annak nyílt beismerését sem vállalta. A kiutat kereső ellenzéki körök és csoportosulások 1985-ben rendezték meg a monori találkozót, az illegálisnak minősülő rendezvényen a demokratikus ellenzék, a népi ellenzék prominensei, reformközgazdászok és értelmiségiek beszélgettek és gondolkodtak "társadalmunk romló állapotáról".

1987 júniusában a demokratikus ellenzék és reformközgazdászok Társadalmi szerződés címmel programot tettek közzé. Három hónappal később, 1987. szeptember 27-én Lakiteleken a magukat népinek, nép-nemzetinek vagy plebejus demokratának valló értelmiségiek tartottak találkozót, hogy A magyarság esélyei címmel nemzeti sorskérdéseinkről cseréljenek eszmét.

A szervezők (Lezsák Sándor, Bíró Zoltán, Für Lajos, Fekete Gyula, Kiss Gy. Csaba, Csoóri Sándor, Csurka István) tudatosan legális rendezvényt szerveztek, a helyszín a Lezsák Sándor lakiteleki tanyájának kertjében felállított sátor volt. A 181 résztvevő között ott volt Bozóki András, Gombár Csaba, Bihari Mihály, Lengyel László, Pomogáts Béla, Csengey Dénes, Áder János, Szabad György és Jeszenszky Géza is, a demokratikus ellenzéket egyedül Konrád György képviselte.

A bevezető előadást Pozsgay Imre, a Hazafias Népfront főtitkára, az MSZMP KB tagja, az állampárt reformszárnyának egyik vezetője tartotta, akinek jelenléte részben legalizálta a hatalom számára nem kívánatos összejövetelt. Az előadások a reform szükségességéről, a társadalmi kiútkeresésről szóltak, a legszélesebb társadalmi összefogás kialakítását tűzték ki célul. Itt fogalmazódott meg először a közbeszédben, hogy a diktatórikus szocializmus zsákutca, s itt hangzott el először nyilvánosan a pluralizmus, áttételesen az egypártrendszert felváltó többpártrendszer követelése.

A találkozó végén nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a résztvevők kimondták: a magyarság súlyos erkölcsi és gazdasági válságba került, ezért kiútkeresésre, társadalmi párbeszédre van szükség. Sürgették a progresszív társadalmi erők összefogását, a sajtószabadságot, az önálló és független nézetek, programok kifejtésére alkalmas keretek megteremtését. A nyilatkozatban - a hatalommal folytatandó, sokoldalú nézeteknek teret adó társadalmi párbeszéd keretéül - egy magyar demokrata fórum megalakítását javasolták.

A hivatalos média nem tudósított az eseményről. A nyilvánosság az összejövetelről másfél hónappal később, a Magyar Nemzet 1987. november 14-i számában Pozsgay Imrével megjelent interjúból értesült, amely szó szerint közölte a nyilatkozat szövegét. A lakiteleki résztvevők által létrehozott kezdeményezés, a Magyar Demokrata Fórum egy évvel később, 1988. szeptember 3-án, a második lakiteleki találkozón alakult meg hivatalosan mint független társadalmi szervezet és szellemi-politikai mozgalom.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár