2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkészült az egyiptomi démotikus szótár

2012. szeptember 20. 16:22

Közel harminc év után elkészült az i. e. 500 és i. sz. 500 között Egyiptomban használt démotikus nyelv értelmezéséhez szolgáló szótár. A chicagói démotikus szótár gazdag szólás-mondás gyűjteményt is tartalmaz, amely nagy segítséget nyújt az ókori egyiptomiak kultúrájának megértéséhez. Többek között egy házassági szerződés is helyett kapott a műben, amely a nemek közötti egyenlőségről tanúskodik.

A démotikus elnevezést a görögök adták az egyiptomi nyelvnek, a démosz szóval akarták jelölni, hogy ez a nép által használt beszéd. A folyóírást i. e. 500 és i. sz. 500 között használták, azokban az időkben, amikor az egyiptomiak földje idegen – perzsa, görög, római – uralom alatt állt.

A nyelv ma is ott van a szavakban, néhány démotikus szó az Arab-félszigettől egészen az arab uralom alatt álló Ibériai-félsziget déli részéig elterjedhetett – magyarázta Janet Johnson (Chicagói Egyetem, Keleti Intézet), a démotikus szótár szerkesztője. Az „ébenfa” szó, amelyet Núbiából (a mai Szudán területéről) a Nílus hátán úsztattak Egyiptomba, szintén démotikus gyökerekkel rendelkezik. Vagy például a Zsuzsa név, amely a démotikus „tavirózsa” szóhoz kapcsolható, s a héber Biblia közvetítésével jutott el Európába.

A népi nyelv egyike volt a három nyelvnek a rosette-i kövön, mellette egyiptomi hieroglifákkal és görögül írt szöveget találtak. „A démotikus nyelv előtt az egyiptomiak kidolgoztak a hieroglifáknak egy folyóírásszerű változatát, amelyet hieratikus írásnak hívunk; a démotikus nyelv ebből fejlődött ki. Kurzív jellege miatt sokkal könnyebben és gyorsabban lehetett használni, mint a hieroglifák kidolgozott képeit” – mondta Johnson, hozzátéve, hogy az írás különösen hasznos volt például az adófizetések lejegyzésében.

Az asszír szótár megalkotása 90 év után, tavaly fejeződött be, míg a démotikus szótár – amely ugyan jóval kevesebb információt tartalmaz – fele annyi idő alatt lett kész. A Chicagói Egyetem Keleti Intézetének tudósai a hettita szótáron jelenleg is dolgoznak, a munka 1975-ben kezdődött meg. A szótár az 1955 és 1979 között publikált szövegek tartalmán alapszik.

Johnson a munkája során kutatásokat végzett az átmeneti időszak egyiptomi társadalmának berendezkedésével kapcsolatban is. Bár az ókorban Hellász és Róma vezetői marginális szerepre kárhoztatták a nőket a kultúra területén, Egyiptomban a nemek közötti egyenlőség nagyon is jelen volt. Az egyik démotikus nyelven írt papiruszon található „házassági szerződés” szerint a férj leírta, hogy a felesége mekkora vagyont hozott a háztartásba, és írásban garantálta a ruházkodásra és élelemre szánt pénzt, amelyet évente a nejének kellett adni a házasságuk ideje alatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár