2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miket ajánlottak fel az egyiptomiak isteneiknek?

2012. szeptember 10. 16:11

Véletlenül találták meg azt az Újbirodalom idejéből származó sztélét, amelyen az ókori egyiptomiak sorolják fel az isteneiknek szánt ajándékokat.

Az észak-kairói Matariya régészeti lelőhelyhez közeli Al-Khamis-i piacnál folyó ásatások során régészek egy az Újbirodalom korából (i.e.1580-1085) származó sztélét találtak – jelentette az Ahramonline egyiptomi angol nyelvű lap internetes kiadása.

Mohamed Ibrahim régiségügyi miniszter megerősítette a felfedezés tényét, s elárulta, hogy a sztélén egyiptomi isteneknek felajánlott ajándékok olvashatók; többek között liba, zöldségek, gyümölcsök, kenyér és lábasjószágok rajzai láthatók. De feltűnik egy lótuszvirág, illetve egy hieroglifákkal íródott vallási vers is.

Mohamed El-Beyali, a minisztérium egyik szakértője szerint a sztélét valószínűleg a 18. dinasztia végén, vagy a 19. dinasztia idejének elején faragták ki. Matariya jelentős régészeti lelőhely, mivel itt volt a központja az egyiptomi napisten, Aton kultuszának, s egyben ez volt Egyiptom északi részének fővárosa is.

Matariya jelentőségét növeli, hogy a területen számos egyiptomi és Ptolemaiosz-kori sír került elő, de a világ egyik legrégebbi egyetemének maradványait is itt találták meg, valamint II. Ramszesz fáraó korából származó oszlopokra is bukkantak már itt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár