2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Emberi csontokat találtak a III. Richard után kutató régészek

2012. szeptember 12. 10:09

Emberi maradványokat találtak a III. Richard angol király feledésbe merült sírhelye után kutató régészek Leicesterben - írja a BBC. A csontok a templom központi részén, a kórus alatt kerültek elő.

A felfedezést a kutatást végző régészcsapat sajtóügyeivel foglalkozó munkatársa is megerősítette; további részleteket helyi idő szerint 11 órakor fognak mondani.

Leicesterben, egy parkoló alatt találták meg a III. Richard végső nyughelyének tartott ferences rendházat. A kőfalak voltak az első olyan nyomok az augusztus végén megkezdődött ásatások óta, amelyek további lökést adtak a Leicester Egyetem munkatársaiból alakult kutatócsapat munkájának. A szakértők úgy vélekednek, hogy a kövek középkori eredetűek, s a greyfriarsi templomhoz, a ferences rendház egy részéhez tartoznak, ahol Anglia utolsó Plantagenet-uralkodóját, III. Richárdot az 1485-ös bosworthi csatában elszenvedett vereség után eltemették.

A történelem folyamán nem túl hízelgő kép alakult ki III. Richárdról, az utolsó York-királyról, aki csupán két évig volt Anglia élén, s akit távoli rokona, Tudor Henrik taszított le a trónról. A szörnyeteg, zsarnok, púpos, elsorvadt karú férfi képét ma már erős túlzásnak tartják a történészek, akik inkább úgy vélekednek, hogy III. Richárd – akiről az egyetlen fennmarad képet ráadásul halála után festették – a Tudor-kori propaganda áldozata lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár