7 végzetes pillanat

Nem is volt Tudor korszak

2012. május 30. 10:26 MTI

Nem is volt "Tudor korszak" - állítja egy oxfordi történész, aki szerint az elnevezés csupán egy mítosz, és valójában nem helytálló. A tudós úgy vélte, a filmek és a történelmi drámák táplálták a "mítoszt", hogy a korabeli emberek úgy gondolkodtak magukról, mint akik a Tudor monarchiában élnek.


Cliff Davies kutatásai nyomán arról győződött meg, hogy a Tudor ház uralkodása alatt szinte nem is használták a "Tudor" meghatározást. Egyes utalások szerint például VII. Henrik már csak azért sem alkalmazta a megnevezést, ugyanis azzal walesi ellenfelei illették magukat. VIII. Henrik pedig legszívesebben "a Lancaster és York családok egyesülésének megtestesítőjeként" beszélt magáról - ismertette a BBC online.

A tudós úgy vélte, a filmek és a történelmi drámák táplálták a "mítoszt", hogy a korabeli emberek úgy gondolkodtak magukról, mint akik a Tudor monarchiában élnek. "A meghatározás kézenfekvő" - ismerte el Davis, ugyanakkor sietett hozzáfűzni, hogy alapvetően "helytelen".

Az oxfordi kutató szakterülete, a 16. századi történelem forrásait vizsgálva bizonyosodott meg arról, hogy a Tudor uralkodóház királyait - VII. Henriktől I. Erzsébetig - saját korukban nem nevezték Tudoroknak. Mindössze egyetlen költeményben talált utalást a meghatározásra, amelyben a Tudorok után az első Stuart uralkodó, I. Jakab trónra lépéséről esik szó.

Davis elmélete David Hume történész és filozófus nevéhez köti a "Tudor korszak" elnevezés megalapozását. A meghatározás azóta közkeletű lett, ugyanakkor Davis arra figyelmeztetett, hogy tartózkodni kellene a "Tudor férfiak és nők" jellegű ábrázolásoktól, mert ezek nem helytállóak.

A tudós szerint a múlt bemutatásánál fontos, hogy olyan kép rajzolódjon ki a korabeli emberekről, amilyenek valójában voltak, és az derüljön ki, amit valóban gondoltak magukról. I. Erzsébet alattvalói a királynő alattvalóinak tartották magukat és nem Tudor alattvalóknak - magyarázta Davis.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!