2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorfeleségek

2012. augusztus 31. 14:39

Rachele Mussolini

Rachele Guidi az észak-itáliai Predappio városában egy földműves család gyermekeként látta meg a napvilágot 1890-ben. Apja, Agostino Guidi és anyja, Anna Lombardi halála után az özvegy Alessandro Mussolini, a későbbi fasiszta vezető apjának szeretője lett.

1910-ben Rachele az időközben elhunyt szeretője fiával, Benito Mussolinivel szűrte össze a levet, aki 1914-ben házasodott össze első feleségével, Ida Dalserrel. Habár ennek a házasságnak a nyilvántartását és az erről készült különféle hivatalos papírokat Mussolini kormánya később megsemmisítette, egy milánói okiratot, amely Dalsernek és közös gyermeküknek tartásdíj fizetését említi, figyelmen kívül hagyott a kormányszerv, s így megmaradhatott az utókornak.

Nem sokkal azelőtt, hogy első feleségétől megszületett volna a kis Benito Albino Mussolini, Rachele Guidi és Benito Mussolini egy polgári szertartás keretében a lombardiai Treviglio városában 1915. december 17-én egybekeltek. 1925-ben, Mussolini hatalomra kerülését követően vallási szertartás keretében is megújították fogadalmukat.

Rachele öt gyermeket szült az olasz vezetőnek, és igyekezett figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy férje több nővel is megosztja az ágyát. A Mussolini házaspárnak két leánya, Edda és Anna Maria, és három fia volt, Vittorio, Bruno és a 2006-ban elhunyt Romano. Mussolini uralma alatt feleségét úgy ábrázolták, mint az archetipikus fasiszta feleség- és anyamodell.

Rachele egészen a végsőkig hű maradt férjéhez. 1945. április 28-án azonban nem tartózkodott férje mellett, amikor Mussolinit és egyik szeretőjét, Claretta Petaccit olasz partizánok elfogták és kivégezték. Az asszony a második világháború végén megpróbált elmenekülni Olaszországból, azonban 1945 áprilisában a Svájchoz közeli Como városában letartóztatták a partizánok, majd átadták az amerikaiaknak, akik Ischia szigetén tartották fogva; hét hónap után engedték el. Később az egykori diktátor neje szülőfalujában, Predappióban egy étteremben dolgozott, s élete végéig nyugdíjat folyósított neki az olasz állam.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár