Fűszerként is használhatták a csokit a maják
2012. augusztus 7. 09:07
A régészek állítása szerint 2500 éves csokoládé nyomait találták meg egy tányéron a Yucatán-félszigeten. Az ősi maradék nem csészében vagy pohárhoz hasonló eszközön, hanem tányéron való felfedezése a kutatók szerint arra enged következtetni, hogy a csokoládét szilárd ételhez adott fűszerként vagy szószként is használhatták.
Korábban
A szakértők már régóta úgy vélekednek, hogy a kakaóbabot az európai hódítást megelőző évszázadok indián kultúrájában főként italként használták fel. A babok összezúzása és erjesztése után elkészült nedűt elsősorban az elit számára tartották fenn.
Azonban az új felfedezést követően a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet bejelentette, kutatásaik szerint bővebb volt a csokoládé felhasználási köre az ősi Mexikóban. A mai közép-amerikai ország hagyományos ételkultúrájának lehettek olyan ősi gyökerei, amelyben a húsokat csokoládé alapú szósszal tálalták.
Csokoládé nyomaira utaló kémiai vegyületeket már találtak egy tányérhoz hasonló eszközön még 2001-ben a Yucatán-félszigetbeli Paso del Macho-i ásatási területen. Később a maradványokat a Mississippi állambeli Jacksonban lévő Millsaps College szakértőinek segítségével vizsgálat alá vették. A tesztek a teobromin és a koffein vegyületek jelenlétét mutatták ki, amely jól jelzi a kakaó használatát, állítja az egyetem.
„Minden bizonnyal ezek igen érdekes eredmények” – mondta John S. Henderson, a Cornell Egyetem antropológiaprofesszora, aki az ősi csokoládé történetének egyik legkiválóbb szakembere. Henderson, aki nem vett részt a Paso del Macho projektben, elmondta: „úgy vélem, az a következtetés, hogy a kakaót szószként is használhatták, helyes, bár más lehetőséget is el tudok képzelni”, majd a kakaó fűszerként való használatára utalt.
A maradványok az i. e. 500 körüli időkből valók, azonban nem ezek a csokoládé legrégebbi nyomai Mexikóban, amiket eddig felfedeztek. A Yucatán-félsziget nyugati felében lévő Chiapasban megtalált, az olmék kultúrához tartozó csokoládényomok ezer évvel is idősebbek lehetnek. Azonban nem ez jelenti a mexikói konyha legalsó gyökereit, mivel a csokoládé fontossága sokkal mélyebbre nyúlik vissza a múltban.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
22. A középkori egyház
V. Politikai intézmények, eszmék, ideológiák
- Bűnösök tértek jó útra és régi ellenfelek kötöttek barátságot Sziénai Szent Katalin szavainak hatására
- Nem a vallási ellentétek okozták VIII. Henrik szakítását Rómával
- Hogyan lett a középkor a sajtkészítés virágkora?
- Ahol a püspök felügyelte a legjobb bordélyházakat: a középkori London alvilága
- Állam az államok felett – így épült ki a középkori egyház hatalma
- A társadalmi homogenizáció véres eszköze – így született az inkvizíció
- Démoni kísértések – így éltek a korai kereszténység sivatagi remetéi
- Válás és vallásszakadás – így született meg az anglikán egyház
- Tiltott játékok, alkímia, érvágás: ilyen volt az oxfordi egyetemisták élete a középkorban
- Többször vezette ki Franciaországot a válságból Charles de Gaulle 16:05
- Tutanhamon sírjának felfedezésével mindenkit lenyűgözött Howard Carter 15:05
- Olümpiasz sem tudta megakadályozni fia, Nagy Sándor dinasztiájának bukását 09:06
- Inspiráló nőknek is otthont adott a tiszadobi Andrássy-kastély 09:05
- Egyetlen hete maradt, hogy a forradalom hősévé váljon Gérecz Attila tegnap
- Alattvalói joviális öregúrként és zsarnokként egyaránt tekintettek Ferenc Józsefre tegnap
- Elkezdődött a nevezés a Kecskeméti Animációs Fesztiválra tegnap
- Nyugdíjba vonulás után is rendkívül népszerű maradt Both Béla tegnap