2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Hellenisztikus kori sírkamrákat tártak fel Albániában

2012. augusztus 2. 18:47 MTI

Hellenisztikus kori sírkamrákat tártak fel az albániai Durresben, a temetkezéseket egy építkezés során fedezték fel. Eddig harminchat sírt találtak, többségüket a szakemberek a i.e. 2. századra datálják - olvasható a The Greek Reporter angol nyelvű görög lap online kiadásában.

A régészek szerint négy különféle sírtípust lehet megkülönböztetni, az ásatások során kerámiatárgyak sokasága került elő, urnákat és egyéb tárgyakat tártak fel.

Durrest (Dürrakhion, Dyrrachium) Sztrabón tanúsága szerint i. e. 627-ben korinthoszi és kerkürai telepesek alapították Epidamnosz néven. Jól működő oligarchikus társadalmát Arisztotelész haladó példaként említette Politikájában.

I.e. 435-ben Korinthosz és Kerküra között az Epidamnosz birtoklása miatt kialakult viszály polgárháborúhoz (epidamnoszi háború), majd a peloponnészoszi háború kirobbanásához vezetett (i. e. 431).

I. e. 312-ben Glaukiasz illír király vonta fennhatósága alá a várost, majd a rómaiakkal szemben elvesztett I. illír háború következtében i. e. 229-ben a Római Birodalom részévé lett, és Dyrrachium néven fontos hadi és tengerészeti bázissá vált. Pompeius itt állította fel hadiszállását, és innen verte vissza riválisa, Caius Iulius Caesar támadását i. e. 48-ban.

A római uralom alatt Dyrrachiumtól indult keletre Thesszaloniki és Konstantinápoly felé a Via Egnatia. Augustus császár az actiumi csatát (i.e. 31.) követően veterán légionáriusokat telepített le a városban. Itt született 430 körül a későbbi bizánci császár, I. Anastasius.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár