2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelmi vigasságok Egerben

2012. július 19. 17:39 MTI

Újra beköltözik a középkor Egerbe a július 20. és 22. között a város főterén, a Dobó téren megrendezésre kerülő Történelmi Vigasságok keretében.

A régizenei és utcaszínházi előadások mellett az idei fesztivál fő attrakciója július 20-án este Cakó Ferenc képzőművész élő homokanimációja; a produkció keretében az alkotó az egri vár viadalát dolgozza fel.

Az idei fesztivál címe - Egri Történelmi Vigasságok - Múlt a mában - is azt jelzi, hogy a korábbi évek autentikus megjelenítési módjával szemben, idén a modern feldolgozások kerülnek előtérbe, ami lehetőséget ad a fiatalabb közönséget is megszólítására is. Mindez azt jelenti, hogy a múlt gazdag örökségét, a történelmi hagyományokat a mai ember számára is élvezhető módon, modern eszközökkel jelenítik meg a szervezők.

Cakó Ferenc produkciója mellett a Kiégő Izzók Vizuális Csoport a középkori Eger hangulatát megidéző fényinstallációt készített, és az Attraction Látványszínház feketeszínházi előadása is egri témára épül. A világon egyedülálló produkció Cakó Ferenc zenével kísért homokfestészete. Az Egri Történelmi Vigasságokra speciális, új műsorral készül, melynek témája Gárdonyi híres regénye, az Egri csillagok.

A különleges performansz alapja az alulról megvilágított üveglapra szórt homok, amelyből a művész újabb és újabb, egymásból kinyíló alkotásokat varázsol. Ezeket zenei aláfestéssel vetítik ki egy nagy vászonra a Dobó téren. Fellépnek a Holdviola, az erdélyi TransylMánia, a miskolci Bohemian Betyars, az egri Rejtező és a Blackrose Night zenekarok. Produkcióikban a népzene keveredik a kemény rockos vonallal, de feltűnik az alternatív, a punk, a ska, a cigány és a balkáni népzene is.

A HunKunDance és az Everdance táncegyüttesek koreográfiája a Kárpát-medence gazdag néptánckincséből merít. A tűz éltető és pusztító motívumai elevenednek meg a Sárkánylányok, a Lángvirág és a Magma Tűzszínházak előadásaiban. Az előadások keretében táncosok, artisták és képzőművészek dolgoznak együtt. Ugyanakkor a Török örökség divatbemutatón Bulla Márta iparművész kollekciójában olyan - utcán is hordható - ruhákat csodálhatunk meg, amelyek ihletője a török viselet.

A kicsiket gyermekelőadásokkal, koncertekkel - Katáng Zenekar, Harlekin Bábszínház, HOPPart Társulat, Babszem Jankó Gyermekszínház - kézműves játszóházzal, kirakodóvásárral várja az Egri Történelmi Vigasságok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár