2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Törökkori földvár maradványai kerültek elő Tihanyban

2012. június 18. 09:39 MTI

A jövő hét elejére befejeződik Tihanyban a Pisky sétány régészeti feltárása; a Tihanyi Legenda Projekt keretében a régészek a tervezettnél nagyobb területen, egy 70 méter hosszú és 3 méter széles sávban kutatták a sétányt.

A feltárt sírhelyek a barokk kori falu temetőjéhez tartoztak, ahová a XVIII. század elejétől temetkeztek. A sírokban sok gyermek- és csecsemőmaradványt is találtak; a csontvázak mellett néhol a koporsó deszkái is megmaradtak, de a régészek szerint gyakori lehetett, hogy az elhunytat csak egy textildarabba burkolva temették el - közölte a beruházó önkormányzat. Hozzátették: találtak néhány használati tárgyat is, így például egy hajtűt, különböző ruhadarabok részeit, köztük egy gyermekmellény franciakapcsait. Az itt talált csontvázakat a múzeumba szállítják.

Ásatás közben a régészek rábukkantak a törökkori földvár sáncaira, a vessző és föld alkotta szerkezet darabjaira is; a mostani leletek értékes adalékkal szolgálnak Tihany történelméhez, hiszen a falu XVIII. századi történelméről viszonylag keveset tudunk - áll a közleményben.

A leletek elszállítását és biztonságba helyezését követően folytatódhat a Pisky sétányon a felújítási munka. Jelenleg a sétány elején és végén dolgoznak, mivel a régészeti feltárás a középső területen folyik. A közművezetékek elhelyezése és a bástyák kialakítása már megtörtént; a Garay utcai torkolatban tihanyi kővel burkolják a támfalat.

A turistaszezonban a Halász utcáig lehet majd a sétányon közlekedni - ismertette az önkormányzat. A Batthyány utca felső, Apátság felőli részét jelenleg burkolják, így néhány napon belül akadálytalanul járható lesz, és ezzel véget ér az a sok kényelmetlenség, amelyet az út felbontása, a közművezetékek földbe helyezése okozott tavasszal és kora nyáron a helyi vállalkozóknak és a Tihanyba látogató vendégeknek - ígérte az önkormányzat.

A Tihanyi Legenda Projekt munkálatainak egy része a turistaszezonban szünetel, hogy az építkezések ne zavarják a községbe látogató vendégeket, az útfelújításokat ősszel folytatják.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!