2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kádár nem volt a nők bálványa

2012. május 26. 12:15 Tóth Eszter Zsófia

A fiatal férfi

A fiatal Kádár Jánost nők társaságában láthatjuk egy fényképen, amikor Kaszab-Esernyőgyár munkatársnőivel kirándul ment. A hat, sorban álló lány mögött a későbbi politikus az utolsó, kezét könnyedén az előtte álló legutolsó leány vállára helyezi. Későbbi titkárnőjének azonban mégsem őt választotta, hanem a sorban harmadik leányzót.

Házassága előtti magánéletéről Pető Andrea Nőhistóriák című kötetében olvashatunk egy történetet. Eszerint a D.P.-ként jelzett Döme Piroskát visszaemlékezésének megírására a politikus halálhíre késztette. 1940-es évek eleji szerelmi románcukat a puritanizmus jegyében írta meg, kedvesét olyan férfiként jelenítette meg, aki még egy krumplinyomót sem fogadott el tőle, s Kádár nem költözött a válófélben lévő nőhöz, annak ellenére sem, hogy egy ágyban volt kénytelen aludni öccsével. (Csermanek Jenő egyébként nem sokkal a második világháború után tragikus körülmények között hunyt el: leszakadt az az erkély, amelyen állt.)

Azonban a nő önálló háztartásában segített (villanyt is szerelt), tehát igazi férfiként állt helyt a mindennapokban. A párt, az illegalitás, az azzal járó életveszély összekötötte, társadalmi helyzetük azonban szétválasztotta őket: a kispolgári család nem fogadta be a munkásfiút, csúfolódtak piros nadrágján. A visszaemlékező, az egykoron szerelmes nő azt is hangsúlyozta azonban, hogy a férfit sokkal inkább a mozgalom érdekelte, és legendás volt az önfegyelme. Érzelmei egyetlen alkalommal uralkodtak el rajta, édesanyja temetésén, amikor úgy zokogott, mint egy gyermek. Döme Piroska a második világháború után – visszatérvén a koncentrációs táborból – még találkozott a szeretett férfival, azonban kapcsolatukat nem újították fel s csak távolról figyelhette évtizedeken át az ország első emberét, akinek felesége szintén elvált asszony volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár