2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megújult a fraknói vár fegyverkiállítása

2012. május 25. 10:42 MTI

Az Esterházyak háromszáz éves hadtörténetét mutatja be az egyik legnagyobb magánkézben lévő európai fegyvergyűjtemény, amely a fraknói (Forchtenstein) vár csütörtökön megnyílt, megújult kiállításán látható.

A gyűjtemény a harmincéves háború (1618-48) korától a késő XIX. századik tartó időszakot öleli fel. A katonai szerepvállalásukról ismert Esterházyaknak a XVII. században többször is szembe kellett nézniük a török csapatok fenyegetésével, de porosz és francia csapatok ellen is hadakoztak a Habsburgok oldalán - olvasható az Esterházy Alapítványok közleményében.

A fraknói vár a múltban is egyfajta fegyvertár szerepét töltötte be, ahonnan a kiállított csapatokat felfegyverezték. Most először kaphat átfogó képet a nagyközönség a gazdag gyűjteményről. A kiállítás két és fél éves felújítás után, a XIX. századi állapotukban helyreállított termekben nyílt meg újra. A fegyverek mellett a legkülönfélébb katonai felszerelések, köztük páncélok, derékszíjak és katonai sátrak is megtalálhatóak a kiállításon.

A tárlat egyik különlegessége az a magyar koronázási zászló, amelyet Esterházy Miklós (1583-1645), a későbbi nádor vitt 1618-ban Pozsonyban, II. Ferdinánd magyar királlyá koronázásakor. Az alapítvány közleménye szerint ez a legrégebbi fennmaradt magyar koronázási zászló, rajta a korona egyik legszebb és leghitelesebb XVII. századi ábrázolása látható.

A gyűjtemény egy másik büszkesége a "Leopoldina-gárda" felszerelése. A gárdát II. Esterházy Miklós fejedelem állította fel 1806-ban a lánya, Leopoldina házasságkötése alkalmából. Láthatóak még porosz, török és francia hadizsákmányból származó tárgyak, köztük egy teljes porosz katonai sátor is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár