2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

17. századi hajóroncsot találtak Dániától délre

2012. május 16. 10:21 MTI

Rendkívül jó állapotban megmaradt XVII. századi hajóroncsot, feltehetően egy 1645-ben elsüllyedt hadihajót találtak Dániától délre a Fehrman-szorosban - közölte kedden Jorgen Dencker régész.

A 25 méteres mélyben nyugvó hajótestre a Lolland dán és Fehmarn német szigetet összekötő híd építése előtti régészeti kutatások során bukkantak rá 2010 nyarán - mondta el Dencker, a dániai Roskildében álló viking hajómúzeum vezette program igazgatója.

A búvárok csak április 30-án kezdték meg a kutatást, azután, hogy kijelölték a híd nyomvonalát. Három hetük van arra, hogy azonosítsák a mintegy 35 méter hosszú hajót, "és megvédjék a nagy hajók horgonyától és tőkesúlyától", mert túlságosan költséges lenne a felszínre emelni - mondta a tengeri régészetre szakosodott Dencker.

"Elképzelhető, hogy a hajó 1645-ben süllyedt el a svéd és holland, illetve a dán flotta tengeri csatája során" - mondta Dencker, aki szerint az összecsapás alatt két hajó, egy dán és egy holland süllyedt el.

A régészek egy másik hajóroncsot is felfedeztek a Dániát Németországgal összekötő építendő híd közelében, a német felségvizeken, és úgy vélik, hogy dán hajóról van szó. "Lehetséges, hogy a holland hajó az, amelyet jelenleg a dán vizeken vizsgálunk" - közölte Dencker.

"A hajón mintegy 250 katona utazhatott, akiknek mind voltak személyes holmijai. Valóságos kis társadalom volt a fedélzeten" - tette hozzá. Ez magyarázza a hajóban talált számos tárgyat, konyhaeszközöket, cserépedényeket, szövetdarabokat, ágyúkat és lövedékeket - mutatott rá Jorgen Dencker.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár