2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

200 éves amerikai hadihajó roncsait találhatták meg

2012. február 9. 19:06 MTI

A kétszáz éve elsüllyedt Revenge nevű amerikai hadihajó roncsait találhatták meg Rhode Island közelében, két kilométerre a partvonaltól.


A hajó parancsnoka Oliver Hazard Perry (1785-1819) kapitány volt, aki később az 1812-es brit-amerikai háború egyik hőse lett.

A Revenge 1811. január 9-én Rhode Islandről Connecticut felé tartott, amikor viharba került, és az erős ködben zátonyra futott. A kapitány megparancsolta a legénységnek, hogy dobjanak a vízbe néhány ágyút, könnyítendő a szkúner terhelésén, azonban ez sem volt elegendő a hajó kiszabadításához. A legénység végül elhagyta a hajót, és mindannyian megmenekültek, azonban a hajótörés majdnem véget vetett az akkor 25 éves parancsnok ígéretes haditengerészeti karrierjének.

"Emelkedőben volt a csillaga, de aztán zátonyra futott a hajója, az ilyesmi pedig nemigen szokott kedvezni bárki karrierjének" - hangsúlyozta David Skaggs professzor emeritus, aki könyvet írt Perryről. Ennek ellenére a kapitány1812-ben az ontariói ütközetben, majd egy évvel később az Erie-tavi csatában is győzedelmeskedett a britek felett.

A hajóroncs helyét két amatőr búvár - Charlie Buffum és Craig Harger - fedezte fel egy könyv alapján és fémdetektor segítségével 2005-ben, amikor megtalálták az első hajóágyút. A későbbiekben még négy ágyúra és egyéb fémtárgyakra, köztük egy horgonyra bukkantak, de felfedezésüket tavalyig titokban tartották.

Buffum és Harger teljesen biztosan abban, hogy a szkúnert fedezték fel, hiszen a térségben egyetlen olyan hajó elsüllyedéséről sem tudnak, amelynek fedélzetén ágyúk lettek volna.

Az amerikai haditengerészet mindaddig nem fogadja el a két amatőr búvár elméletét, míg meg nem bizonyosodnak arról, hogy a 4,5 méteres mélységben lévő roncsok valóban a Revenge maradványai. Első lépésként robot segítségével vizsgálják át a helyszínt, majd az eredményektől függően esetleg búvárok is végigkutatják a területet bizonyítékokat, olyan tárgyakat keresve, amelyeken a Revenge neve olvasható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár