2019. ősz különszám: 101 kép rólunk

Közöljék-e újra a Mein Kampfot?

2012. május 14. 12:41

Nincs olyan törvény Németországban, amely tiltaná Hitler művének, a Mein Kampfnak a megjelentetését, de a szerzői jogok birtokosa egészen eddig ellenállt az újraközlés megindításának. Most azonban egy új kötet kiadásán dolgoznak, a tervet a németországi zsidók vezetője is támogatja, mondván, az idő megérett a lépésre.


A legtöbben úgy gondolják, hogy Németországban tilos a Mein Kampf publikálása. Ezzel szemben az igazság az, hogy semmiféle általános tilalom nincs Hitlernek a lanbergi fogsága idején keletkezett, nagy hatású könyve kiadására vonatkozóan. A második világháború után Bajorország vált Hitler örökségének kizárólagos birtokosává, az az állam, amely eddig megakadályozta a könyv újranyomását. A szerzői jogok azonban 2015-ben lejárnak.

Ezt meghosszabbítani hosszú és költséges procedúra lenne, s minden bizonnyal alkotmányos aggályokat vetne fel, az ilyen célú törvény valószínűleg fennakadna a német alkotmánybíróság hálóján. Azok, akik olthatatlan vágyat éreznek Hitler gondolatvilágának megismerésére, az interneten kénytelenek végigböngészni a Führer ars poeticájának is tartott művet. Magát a könyv kereskedését sem tiltja semmi, a német antikváriumokban bárki hozzájuthat; ezt egyébként a német legfelsőbb bíróság mondta ki 30 évvel ezelőtt.

A BBC szerzője, a németországi Zsidók Központi Tanácsának vezetője, Stephan J. Kramer szerint a Mein Kampf újranyomása megkönnyítené a szélsőjobb dolgát, hiszen könnyebben hozzá tudnának jutni a könyvhöz, amiből ihletet és erőt merítenének propagandájukhoz, ez pedig különösen vonzó lehet a mai, válságokkal terhes világban élők erre fogékony része számára. A szerző ezért csak annak a könyvnek a kiadását támogatja, amelyet megfelelő módon lábjegyzetelnek, s neves történészek látnak el kommentárral – ahogyan ezen egyébként Bajorország is dolgozik.

Egy ilyen kiadás alkalmas lenne a német ifjúság tájékoztatására, s lerántaná a leplet a fanatikus Hitlerről. A szerző elgondolkodik azon, hogy nem lett volna-e célszerűbb hamarabb kiadni egy ilyen, a forrásközlés szabályait tiszteletben tartó, alapos történészi munkát igénylő művet. Mindenesetre fontos lenne, ha egy ilyen, megfelelő lábjegyzetekkel ellátott mű azelőtt kerülne forgalomba, hogy a művet kísérő szövegek nélküli kiadások előznék meg.

A Mein Kampf új kiadása nem forgatná fel alapjaiban Németország amúgy stabil lábakon álló demokráciáját – írja a szerző. A publikálás Németország politikai érettségének lakmuszpapírja lehetne, s eldönthetné, hogy a holokauszt tanítása sikeres volt-e az elmúlt hatvan évben – írja Stephen J. Kramer.

A mű

A Mein Kampf (Harcom) Adolf Hitler nemzetiszocialista vezető könyve, amelyet landsbergi fogsága idején írt, miután 1923-ban az ún. sörpuccsban való részvételéért börtönbe zárták. Az első kötetet 1925-ben, a másodikat 1926-ban adták ki. Az első kötet nagyrészt életrajzi elemeken alapul, míg a második a nemzetiszocialista mozgalom alapvetéseit tárgyalja, középpontjában a zsidók feltételezett világuralmával, s tanácsokat fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogy a propagandában milyen lehetőségek adódnak a tömegek befolyására. 1945-ig körülbelül 13 millió példányt adtak el belőle, de például a német házaspárok ajándékba kapták az államtól.

2019. ősz: Forró magyar őszök
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!