A vörösterror 133 napja

Ősi térkép vezethet az elveszett kolónia nyomára

2012. május 7. 15:40

Egy 425 éves térkép vezethet annak az eltűnt kolóniának a nyomára, amelynek telepesei a Nagy-Britannia fennhatósága alá tartozó Roanoke-szigeten váltak köddé a 16. század végén. Az Észak-Amerikában elveszett kolónia csupán egyetlen szót hagyott maga után: CROATOAN. Az új nyom segítségével a kutatók rálelhetnek a rejtély megoldásának kulcsára.


A First Colony Alapítvány és a British Múzeum szakértői az Észak-Karolinai Egyetem tudományos ülésén tárgyalták meg egy John White nevű felfedező 1580-as években készült térképét, amelynek 1866 óta a brit múzeum ad otthont. „Úgy hisszük, ez kellő bizonyítékot szolgáltat arra nézve, hogy a korai brit telepesek nyugatra vándoroltak tovább a Chowan és a Roanoke folyók tölcsértorkolata felett” – mondta James Horn, a kutatás alelnöke és a Colonial Williamsburg Alapítvány vezetője. „Véleményünk szerint a telepesek célja egy új település létrehozása volt” – fűzte hozzá.

Az alábbi térképen két folt látható. Az egyik valószínűleg hibás, a másik azonban – ami a mai észak-karolinai Bertie megye területén található – úgy tűnik, egy várat rejt. Az amerikai és a brit tudósok szerint az erőd szimbóluma jelezheti, merre járhattak a telepesek. A kutatók úgy vélik, ez egy jelképes és szó szerinti jel lehet, amely a Jamestownba tartó utat jelöli.

A térképet és rajzokat White készíthette, amikor 1585-ben a Sir Ralph Lane vezette expedíció keretében a Roanoke-szigetre utazott. A második expedíciót 1587-ben már maga White vezette, amikor 116 angol szállt partra az Újvilág földjén. Nem sokkal később White visszatért Angliába további felszerelésekért, azonban az angol-spanyol háború miatt csak 1590-ben jutott el ismét Amerikába, ahol már hűlt helyét találta a kolóniának, s mindössze egy vésett szó maradt utánuk: CROATOAN. White emlékezett rá, a többség azt tervezte, hogy 70-80 kilométerrel a szárazföld belseje felé fog továbbmenni. A történészek úgy vélik, hogy a délebbre fekvő Hatteras-szigeten élő indiánokhoz költözhettek az európai telepesek.

Az erőd szimbólumának a felfedezése évszázadok óta az első új nyom az eltűnt kolónia ügyében. A fő kérdés az, hogy pontosan mit rejt a két folt. A kutatók szerint a tintával rajzolt térkép – néhány hibától eltekintve – igen pontos. A térkép kulcsfontosságú volt Sir Walter Raleigh nyomozásában, aki befektetőket keresett egy második brit kolónia létrehozására, továbbá I. Erzsébet angol királynő meggyőzésében is jelentős szerepet játszott.

Azonban felmerül a kérdés: ha ez az akkurátusan elkészített térkép olyan fontos és kulcsfontosságú volt az újabb küldetés szempontjából, miért kerültek rá foltok? Ugyan a szándékosság sem zárható ki, a kutatók nem értik, hogy miért fed be valaki egy jelet folttal. Horn szerint a rajzok a telepesek azon tervére is utalhattak, miszerint építenek még egy települést, ami erődként szolgálna.

A régészek először újra megvizsgálják a területen talált kerámiamaradványokat. „A most megtalált lelet az egyik legfontosabb nyom, ami alapján a keresést folytatni lehet” – mondta a csoportvezető. „A telepesek kutatása nem ebben az évtizedben indult. A kolónia tagjainak eltűnte utáni több mint négy évszázad majd összes generációja belefogott az eltűntek keresésébe. Azonban egyikük sem rendelkezett olyan kifinomult technikával, mint mi. Továbbá egyiküknek sem állt a rendelkezésére a foltos térkép.”

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!