2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Népszerűek voltak a macskamúmiák Egyiptomban

2012. április 13. 10:39

Az ókori Egyiptomban általában a templomok közelében tenyésztették a macskákat, de a kiscicákat már korán legyilkolták, hogy aztán felajánlják isteneiknek.

Kétezer évvel ezelőtt egy egyiptomi férfi mumifikált macskát vásárolt az egyik tenyésztőtől, hogy aztán felajánlja Básztet istennőnek – derült ki egy új kutatásból.

I.e. 332 és i.e. 30 között a macskákat a templomok közelében tenyésztették, de már korán, néhány hónapos korukban legyilkolták és mumifikálták őket, és áldozatként isteneiknek ajánlották. A most megvizsgált macskamúmia a parmai Nemzeti Régészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből való. A múzeum egy gyűjtőtől vásárolta a 18. században, de az ezt tanúsító dokumentum nem tartalmazza, hogy az állat pontosan honnan származik.

A macskamúmiák – különösen a kiscicák – igen elterjedtek voltak a jelzett korszakban. „A kettőtől négy hónapos korú kiscicákat nagy számban áldozták fel, mivel sokkal alkalmasabbak voltak a mumifikálásra” – írják a Journal of Feline Medicine and Surgery című folyóirat áprilisi számában megjelenő tanulmány szerzői.

A kutatók egy a röntgenhez hasonló szerkezettel, radiográfiával vizsgálták meg a múmiát, amelyről kiderült, hogy egy öt- vagy hathónapos kiscica volt. Az állat testét a lehető legszorosabbra pólyálták be, de előtte ülő pozícióba helyezték, ami a hieroglifikus ábrákról lehet ismert. S hogy minél kevesebb helyet foglaljon el, a balzsamozók néhány csontját (gerinc, borda) összetörték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár