2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Maják a VAM Design Centerben

2012. március 28. 18:35 MTI

A maják letűnt civilizációjával ismerteti meg az érdeklődőket az április 7-én Budapesten, a VAM Design Centerben nyíló "közösségi-interaktív" kiállítás.

"Fedezd fel, éld át, tapasztald meg! Ezek a tárlat hívószavai. A kiállítás a 19. századi Mexikó dzsungelébe kalauzolja el a látogatót: lehetősége lesz egyedül vagy nagyobb közösségben felfedezni a maja romokat. A töredékes vázák és monumentális méretű kódexlapok, ásatási terület és labirintus mind a tárlat részeit képezik. A 870 négyzetméteres, magyar fejlesztésű replikatárlat a Field Events szervezésében, a VAM Design Center együttműködésével jött létre. Magyarországon egyszeri és megismételhetetlen a kiállítás" - hangsúlyozzák A maják - tündöklés és bukás című kiállítás szervezői közleményükben.

A modern tárlatokon projektorok és érintőképernyők segítségével juthatnak a látogatók rengeteg információhoz - az első magyar fejlesztésű közösségi interaktív kiállítás szervezői még ezen is túllépnek. "Olyan interaktív feladatokat, akciókat építettünk bele a kiállításba, amelyek megoldásához, illetve működtetéséhez legalább két résztvevőre van szükség. Így lesz a maja civilizáció felfedezése közösségi élmény, néhol a legmodernebb technikák felhasználásával" - áll a közleményben.

Van-e köze a maja piramisoknak, múmiáknak és hieroglifáknak az egyiptomiakhoz? Pontosabb volt a maja kalendárium, mint a jelenleg Európában használt Gergely-naptár? Valóban volt-e kannibalizmus a maják között? Tényleg magánkézben van a maja romok többsége? Saját vesztét okozta-e ez a több ezer évig fennálló civilizáció? - ezekre a kérdésekre kaphatnak egyebek közt választ a tárlat látogatói.

A korszak, amelyet a kiállítás bemutat, az úgynevezett klasszikus maja kor, amely 300-tól 900-ig tartott. A tárlat tematikus termekben ismerteti a régészeti feltárásokat, a maják történelmét, életüket és gondolkodásukat: a vallás, az építészet, az írás, a matematika egyaránt bemutatásra kerül a kiállítás anyagában.

"Hogyan éltek a közemberek, a kereskedők, és hogyan az előkelők vagy a királyok? Mit ettek? Milyen házakat építettek? Hogyan építették azokat az épületeket? Az emberáldozat, amely az európai kultúrában ismeretlen, a majáknál természetes volt. Mi barbárnak, visszataszítónak tartjuk, ők Kukulkán istenük javára tették mindezt. A rituális labdajáték is neki szólt, a győztes csapat méltó jutalmát nyerte el - feláldozták" - olvasható a közleményben.

A kiállítás egyik fő látványossága egy ásatási terület, amely a jelenlegi feltárásokat mutatja be, hiszen még ma is számtalan régész dolgozik Közép-Amerikában, ahol szinte naponta új leletekre bukkannak. "A látogató megismerheti egy hatalmas áldozótemplom régészeti feltárását is, hogy egy valódi ásatás élményével távozhasson - viszont azelőtt még ki kell jutnia egy labirintusból. A tárlat végén ugyanis a maja hieroglifák kerülnek testközelbe, amelyeket bonyolult labirintus falára festünk fel: a feladat, hogy mindenki találja meg a keresztneve kezdőbetűjének megfelelő jelet" - emelik ki a szervezők.

A Maják - tündöklés és bukás című tárlat három teljes hónapig, július 8-ig lesz látható, ezután a kiállítás Prágába utazik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár