A vörösterror 133 napja

Svájci óra maja számokkal

2012. február 3. 15:29 MTI

A maja időszámítás jelenlegi ciklusának végig, december 21-ig kapható csak egy új svájci karóra, amelyen latin vagy római helyett maja számok jelölik az időt, a hátlapján pedig a maja kalendárium és maja istenszimbólum látható.


A Kulkulkánról, az univerzumot teremtő maja istenségről elnevezett, limitált szériában gyártott karórát Jean Marc Bosque svájci órásmester, a történelem és a maja kultúra megszállottja kreálta, aki - mint azt egy mexikóvárosi bemutatón elmondta - az órán alkalmazott "nagyon erős szimbólumokkal" akarta kifejezni hódolatát az ősi közép-amerikai civilizáció előtt.

A különleges karórából három modell készült, amelyek a maják kultikus építményeihez hasonlóan piramisként épülnek egymásra. A legegyszerűbb, acélból készült modellből aránylag "sokat", 2012 darabot dobnak piacra, így 12 ezer eurós ára is szerény, legalábbis a rangsorban fölötte álló modellekéhez képest: a gyémántokkal díszített Kulkulkán óra, amelyből 219 készült, 21 900 euróért kapható, míg a "piramis tetején" elhelyezkedő csúcsmodell aranyból van és kolumbiai smaragdokkal ékes, ennek megfelelően ára is 365 ezer euró.

A "feltaláló" egyelőre nem árulta el, hol lehet megvásárolni a még az eladási árukban is erőteljes szimbólumokkal teli különleges karórákat, az aranyórákat mindenesetre csak a közvetlenül vele való kapcsolatfelvétel révén.

Egy elterjedt "városi legenda" szerint a maja kalendárium 2012. december 21-re teszi a világvégét, tudósok szerint azonban ezen a napon csak a maja időszámítás 400 éves ciklusainak egyike ér véget.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!