2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Feltárják Ur városát

2012. március 14. 11:44

Amerikai kutatók tértek vissza Irakba, hogy feltárják a közel-keleti ország ősi, elfeledett romjait.

Babilon, Ninive, Ur. Csak néhány jelentős hely azon régészeti lelőhelyek közül, amelyeket a háború és az országra kirótt nemzetközi szankciók vágtak el a külvilágtól és a tudóstársadalomtól. Mezopotámia ősi romjainak látogatói az utóbbi két évtizedben kizárólag a műkincstolvajok népes táborából kerültek ki. Ezen a helyzeten szeretne változtatni az az amerikaiakból álló kutatócsapat, amely nemrég tért vissza Irakból – hogy aztán újra visszamenjen oda.

Elizabeth Stone (Stony Brook Egyetem) kollégájával, Paul Zimansky-val négy hetet töltött tavaly év végén a közel-keleti országban; ez volt egyébként az első olyan amerikai vállalkozás az utóbbi két évtizedben, amely nem a kurdok lakta régiókban folyt. Stone jól ismeri a vidéket, hiszen ott volt a 2003-as amerikai invázió körüli időkben is.

A műholdfelvételek elemzéséből és a bejárásokból kiderült, hogy a fosztogatók 3700 hektárnyi területet raboltak ki. „Ma már jobb a helyzet, komoly érdeklődés mutatkozik a szakemberek és tisztviselők részéről a munka újrakezdését illetően” – mondta el Stone, aki csapatával egy ősi település, az Ábrahám szülőhelyéhez közeli Tell Sakhariya-nál végzett feltárásokat. Ez azért lehet érdekes, mivel a Tigris és az Eufrátesz közötti területről számos ősi város ismert, de falvakat eddig csak elvétve találtak. A műholdfelvételek egy erődítmény alapjait mutatták, ám a próbaásatások végül ezt megcáfolták. A leletek között volt egy Ur uralkodói által épített ceremoniális helyiség, valamint tíz, szöveget tartalmazó agyagtábla is.

A kutatónő és csapata engedélyért folyamadott, hogy ismét megkezdjék a Sir Charles Leonard Woolley által Urban megkezdett ásatást. A neves brit archeológus a húszas-harmincas években a British Museum és a Pennsylvania Egyetem megbízásából i.e. 2600 körülre keltezhető királyi sírokat tárt fel, köztük Puabi hercegnőjének érintetlen síremlékét, ami egy csapásra híressé tette az ősi várost.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár