2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Adatbázissal védik Mezopotámia kincseit

2011. július 29. 11:15

Egy különleges online adatbázist hoztak létre Irak lelőhelyeinek védelmére amerikai és iraki szervezetek - számolt be róla a CNN.

Irakot hagyományosan a civilizáció bölcsőjének tartják, ugyanis területén feküdtek egykor az emberiség fejlődésében kulcsszerepet játszó államok. A régészeti helyszínekben gazdag ország kincsei azonban a háborús állapotok miatt komoly veszélyben forognak. Az Irak lelőhelyeinek védelmében tett nemzetközi felhívásoknak köszönhetően egy kifinomult földrajzi adatbázist fejlesztett ki a Getty Conservation Institute és a World Monuments Fund valamint az Örökség- és Régiségügyi Iraki Állami Tanács.

Susan Macdonald, a Getty Conservation Institute részéről elmondta, hogy amíg a nemzetközi régészeti közösség a múzeumok kirablására összpontosított, senki sem szentelt igazán sok figyelmet a régészeti lelőhelyeknek. A MEGA-Iraq névre keresztelt adatbázis ezen a helyzeten próbál segíteni. A rendszer a Google szabadon és ingyen hozzáférhető digitalizált térképeit használja fel, így a felhasználók részletes és vizuális képet kaphatnak a helyszínekről.

Macdonald szerint s kutatók ennek segítségével pontos információkat szerezhetnek a lelőhelyek állapotáról egy adott időszakban, így képesek lesznek az esetleges változások észrevételére. Az újonnan felfedezett helyeket gyorsan be lehet építeni az adatbázisba. Macdonald szerint a MEGA az újjáépítés során is hasznos lehet, mert a jövőbeni infrastrukturális fejlesztési tervek nem fognak lelőhelyeket háborgatni. A Getty munkatársa szerint noha más országoknak is vannak hasonló rendszerei, de a MEGA más, mert nyílt forráskódú szoftvereket használ, interneten is hozzáférhető, könnyen kezelhető, valamint többnyelvű.

A projektet egyébként már 2007-ben elkezdték de a fejlesztést akkor a háborús helyzet miatt Jordániába helyezték át, ahol mindmáig sikeresen működik a MEGA-Jordan.

Az új rendszert a régészek világszerte üdvözölték. „A helyzet az, hogy minden országnak rendelkeznie kellene hasonló adatbázissal a régészeti lelőhelyeiről” - nyilatkozta John Curtis a British Museum közel-keleti gyűjteményének munkatársa. Curtis szerint az iraki helyszínek áttekintése viszont nem fog segíteni az elveszett tárgyak felkutatásában.

"Önmagában nem fogja megállítani a rablást, de ez számos kezdeményezésre igaz" - nyilatkozta Julian Radcliffe, az ellopott és hiányzó műkincseket és régiségeket tömörítő adatbázist (The Art Loss Register) fenntartó szervezet elnöke. Radcliffe szerint ugyanakkor a MEGA egy hasznos kezdőpont, amely segít a szervezeteknek és az Interpolnak a műkincsek utáni nyomozásban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár