Legendás apák és fiúk

Mongóliában is volt kínai nagy fal

2012. március 1. 11:36

Egy nemzetközi szakértői gárda úgy véli, hogy a Góbi-sivatagba épített 1900 éves védelmi vonal valójában a kínai nagy fal részét képezte, amelyet a Han-dinasztia húzott fel.


A kínai nagy falat különböző időkben és helyeken építették, de eddig egyszer sem gondoltak arra, hogy az első kínai császár, Csin Si Huang-ti által megkezdett védelmi rendszer mongol területen is folytatódott volna.

Márpedig nagyon úgy fest, hogy a Han-dinasztia egészen a belső-ázsiai ország határáig építette a nomád hordák elleni védekezést szolgáló falat. A kínai-mongol határon, Ömnögovi tartományban ugyanis egy 40 kilométer hosszú, 2,5 méter magas falszakaszt tártak fel.

„Az Ömnögoviban futó Dzsingisz kán-fal a Han-dinasztia falának hiányzó darabja, amely i.e. 115-ben a Góbi-sivatagon keresztül vezetett” – fejtette ki William Lindesay, aki több könyvet is írt a témában.

„Ha megnézzük a térképeket és a Google Earth felvételeit, jól látjuk, hogy a határ másik oldalán ugyanaz a struktúra van. Ez a kínai nagy fal elhagyatott része. Dzsingisz kán hódító volt, nem pedig egy védekező stratéga, de a nevét Mongóliában több építményhez is adták a ’brand’ miatt. Ezért úgy gondoljuk, hogy a névadás csak a személye előtti tisztelgés miatt volt fontos” – összegezte Lindesay.

A kutató a Mongolok titkos története című műre, Mongólia első történeti forrására hívja fel a figyelmet, amelyben a nagy hódító fia, Ögödej kán és leszármazottai elrendelik a fal építését, hogy a gazellák ne szökjenek el.

A Han-dinasztia falát a nyugati Hszia-dinasztia valószínűleg újjáépítette a 12. században, abban az időben, amikor a mongol törzsek megerősödtek és egyre több portyázást vezettek délre. Eddig úgy tudták, hogy a Hszia-dinasztia nem épített falat; Lindesay szerint az új elméletre az a magyarázat, hogy ez volt az első olyan királyság, amelyet Dzsingisz kán megtámadott, miután 1206-ban egyesítette a sztyeppe törzseit.

2018. ősz: Legendás apák és fiúk
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!