2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A jobb szeme feletti vágás is meggyorsította Ötzi halálát

2011. november 25. 15:21 MTI

Ötzi jobb szeme feletti vágás hozzájárulhatott a rézkori vadász gyors halálához - állítja egy osztrák tudós.

A Hauslabjochi ember, közismertebb nevén Ötzi egy körülbelül 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből. A jégembert 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3250 méter magasan találtak meg.

Az elmúlt húsz évben Ötzit számtalan vizsgálatnak vetették alá - röntgenezték, komputeres tomográfiával vizsgálták földi maradványait és számtalan elméletet alkottak a 45 éves férfi életéről és haláláról. Tíz évvel ezelőtt a kutatók egy kovakő nyílhegyet fedeztek fel Ötzi ball vállában, egy körülbelül 2 centiméter mély sebben. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a nyílhegy egy nagy artériát talált el, s a férfi néhány perc leforgása alatt elvérzett. Szeptemberben egy bécsi konferencián a kutatók ismét erre a következtetésre jutottak - olvasható a Discovery News hírei között.

A hivatalos álláspont ellenére Wolfgang Recheis, az Innsbrucki Egyetem radiológiai intézetének kutatója egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a nyílhegy volt Ötzi halálának kizárólagos oka. Az osztrák tudós komputeres tomográfiának vetette alá Ötzi koponyáját, különösen a jobb szemének környékét. Korábbi vizsgálatok ugyanis törést valószínűsítettek a jégember szemöldöke felett. A legfejlettebb CT-berendezéssel végzett vizsgálat most egy mély vágást mutatott ki, a komputeres tomográfia vaskristályokat is "észlelt" a jobb szem környékén és a homlokon. Mivel a térségbeli kőzeteknek igen alacsony a vastartalma, Wolfgang Recheis és kollégái a vérzés jeleként értékelték a kristályokat, bár az elméletet még szövetminták segítségével kell alátámasztani. "Ki tudja, lehet, hogy elesett, lehet, hogy küzdenie kellett. Mindenesetre 3250 méteres magasságban, a hidegben egy ilyen seb végzetes lehetett a magányos vadász számára" - hangsúlyozta Wolfgang Recheis.

Albert Zink professzort, a bolzanói Múmiakutató Intézet igazgatóját meglepte az új elmélet. "A legutóbbi konferencián a legkülönfélébb szakemberek vitatták meg a bizonyítékokat, s arra az egyöntetű következtetésre jutottak, hogy a nyíl végzett a jégemberrel. A vállseb egyértelműen friss volt és erősen vérzett, amikor Ötzi meghalt" - emelte ki Albert Zink.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár