2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Barnabás evangéliuma kerülhetett elő

2012. február 27. 15:37 MTI

Ezerötszáz éves kézírásos, rajzokkal illusztrált kézirat került elő Törökországban; török sajtójelentések szerint elképzelhető, hogy az egyik legrégibb keresztény evangéliumról, Barnabás evangéliumáról van szó. Az értékes kötet nemrég került az ankarai Néprajzi Múzeum birtokába.

Az 52 oldalas kézirat Jézus anyanyelvén, arameus nyelven íródott. A kötetben egyebek közt megtalálható az utolsó vacsorát ábrázoló rajz, amelyen Jézus a tizenkét apostol társaságában látható. A rajzok egyike Jézus keresztre feszítését ábrázolja a Nap és a kereszt jelképével együtt, a másikon Krisztus sírjának tartott a barlang, és annak a bejáratát elzáró szikla látható.

A dokumentumot 2000-ben műkincscsempészek elleni razzia alkalmával foglalta le a rendőrség több más műtárggyal egyetemben. A műkincseket az ankarai bíróságon őrizték éveken át, az őskeresztény kéziratot néhány hete adták át a múzeumnak.

Külföldön végezték el a kötet radiokarbonos kormeghatározását, ezt a "biblia" állagmegóvása és restaurálása követi, majd az értékes könyvet kiállítják. Ertugrul Günay török kulturális miniszter szerint vizsgálják azt a feltételezést, hogy esetleg az egyik legrégibb keresztény evangéliumról van szó. A török sajtó spekulációi szerint Barnabás evangéliumának egyik példányáról lehet szó.

Egyes iszlám tudósok kulcsdokumentumnak tartják Barnabás evangéliumát, amely bizonyos pontokon eltér a Bibliától és több párhuzamot mutat az iszlámmal; mások viszont azt állítják, hogy a mű hamisítvány.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár