A vörösterror 133 napja

Digitalizálták Jefferson Bibliáját

2011. december 9. 08:49

Befejezték a Názáreti Jézus élete és erkölcse (The Life and Morals of Jesus of Nazareth) című könyv, más néven a Jefferson-biblia digitalizálását.


Thomas Jefferson amerikai elnök, a Függetlenségi Nyilatkozat kidolgozója kiszemezgette az Újtestamentum négy nyelven írt (angol, francia, görög és latin) változataiból a neki tetsző sorokat, megalkotva a róla elnevezett, filozófiailag új értelmet nyert Bibliát.

A Smithsonian’s National Museum of American History szakemberei idén márciusban fogtak munkához. Gondosan felmérték a könyv állapotát, laboratóriumi vizsgálatok alá vetették, nagy részét restaurálták, majd egy oxigénmentes tárolóhelyiségbe helyezték.

A könyv állapotának romlásáért elsősorban a kötés volt felelős. A konzerválás megkezdésekor a szakembereknek hét órájukba telt, mire eltávolították a bőrborítót. Másnap darabokra vágták az ívlapokat összekötő gépselymet, majd minden egyes lap hibáját kijavították, arra azonban ügyeltek, hogy véletlenül se tűnjön úgy, mintha a könyv új lenne. Az oldalakat külön-külön lefotózták – ezek voltak a Biblia lapjairól készített első színes felvételek –, végül a lapokat újrafűzték.

A Jefferson-bibliát a National Museum of American History-ban lehet megtekinteni 2012. május 28-ig. Aki viszont otthonról, a karosszékéből szeretné élvezni a történelmi példányt, annak nem kell mást tennie, csak a következő linkre kattintani.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!