2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

55 meghökkentő eset a magyar történelemből

2012. február 13. 10:15 MTI

Bánó Attila 55 meghökkentő eset a magyar történelemből című könyvét mutatják be február 14-én, kedden a pozsonyi magyarok népszerű találkozóinak helyet adó Pozsonyi Casinóban.

Az író, újságíró és grafikus legújabb, 2011 végén megjelent kötetében a magyar történelem rejtélyeivel foglalkozik. Az Athenaeum Kiadónál megjelent kötet egyes fejezetei meglepő összefüggésekben mutatják be Magyarország több mint ezeréves történetének egy-egy eseményét.

Egy-egy fejezet nemcsak a szerző véleményét írja le, hanem különböző forrásokból, fennmaradt iratokból idéz, más kutatók, történészek nézeteit, megállapításait is ismerteti. A könyv a magyarok kalandozó hadjárataival kezdődik, s a 20. század történéseivel, az utolsó magyar király koronázásával és 1956 eseményeivel zárul.

Foglakozik többek között a 907-es pozsonyi csatával, és szerepével a magyarság Kárpát-medencében való letelepülésében. Az egyes történelmi személyiségeket, mint Dózsa Györgyöt, Dobó Istvánt, Báthory Erzsébetet, Esterházy Pál herceget új megvilágításba helyezi.

Számos érdekes, kevésbé ismert tényről is beszámol, például ki és miért akart merényletet elkövetni az 1848-49-es szabadságharc leverése után néhány évvel Ferenc József császár ellen, hogyan lett a stockholmi a történeti múzeumban az 1. számú leltári számú tárgy Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyetartója, mit keresett Drakula Visegrádon és Pesten, milyen szerepe volt egy angol újságírónak Trianonban?

A Németországban született író már korábbi munkáiban is foglalkozott a magyar történelem rejtélyeivel, például a Régi magyar családok mai sorsok, Magyar titkok nyomában és Rejtélyek a magyar múltból című könyveiben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár