2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Rendeződhet a vereckei honfoglalási emlékmű jogállása

2012. január 25. 15:25 MTI

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kezdeményezése nyomán felvette a vereckei magyar honfoglalási emlékművet a helyi jelentőségű emlékművek jegyzékébe a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal kulturális főosztálya.

A hivatalos eljárásban a területileg illetékes Volóci járási tanács (közgyűlés) és a járási állami közigazgatási hivatal kérelmezte az illetékes megyei hatóságnál a vereckei magyar emlékjel műemlékként történő elismerését - mondta el szerdán Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, megyei önkormányzati képviselő. Hozzátette: a megyei főosztály egyúttal kezdeményezi az ukrán kulturális minisztériumnál és a nemzeti kulturális örökségvédelmi állami szolgálatnál, hogy vegyék fel a honfoglalási emlékművet az ukrajnai emlékművek állami jegyzékébe. A vereckei emlékmű ily módon mostantól a törvény védelme alatt áll - emlékeztetett a politikus.

A kárpátaljai magyar politikus az ügy érdekességeként említette, hogy a vereckei magyar emlékművet és a közelében a Husztra 1939-ben bevonuló magyar csapatokkal szembeszálló ukrán fegyvereseknek állított emlékjelet az illetékes megyei hivatal ugyanazzal a határozattal vette hivatalos nyilvántartásba.

A vereckei magyar honfoglalási emlékművet az utóbbi években ukrán nacionalisták többször megrongálták. A hatóságok több esetben arra hivatkozva utasították el a vizsgálatot, hogy az emlékjel hivatalosan nem minősül emlékműnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár