2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Elhunyt Giuseppe Vedovato

2012. január 20. 15:03 MTI

Életének 100. esztendejében csütörtökön elhunyt Giuseppe Vedovato, az olasz kereszténydemokrata párt egykori képviselője, majd szenátora, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagja és 1972 és 1975 között elnöke.

Vedovato volt az első és mindeddig egyetlen olasz, aki betölthette ezt a pozíciót. 1976-ban nagy megdöbbenést keltett, amikor lemondott az igazságügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi és szenátori posztjáról egyaránt, miután pártja viszavonatta vele a parlamenti képviselők erkölcsi normáiról szóló törvénytervezetet.

Ezt követően hosszú ideig a visszavonult képviselők szervezetének elnöke volt. Az első világháború idején árván maradt tehetséges fiatalember munka mellett tanult az egyetemen. Ő volt a legfiatalabb - 24 éves - aki egyetemi katedrát kapott a firenzei Cesare Alfieri Nemzetközi Jogi Egyetemen. Mindazonáltal nemcsak az egyetem falai között volt tevékeny: részt vett Firenze kulturális és politikai életében is. Otthonosan mozgott mind az egyházi, mind a világi értelmiségi körökben, útja egyenesen vezetett a politikához.

Az európai gondolat elkötelezettjeként már a II. világháborút követően felkeltette figyelmét a magyar demokrácia sorsa. Számos tanulmányában emlékezik meg magyar politikusokról, és olyan gondolkodókat ismertetett meg Itáliával, mint például Bibó István. Vedovato négyszer járt Magyarországon, számos értékes kapcsolatot ápolt magyar értelmiségiekkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár