2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Az elnök meztelen

2012. január 14. 18:29

Egymást érik az előválasztások az Egyesült Államokban, ahol egyelőre azért folyik a harc, hogy ki legyen a demokrata Barack Obama kihívója. A szexbotrányoktól, kínos elszólásoktól és történelmi félremagyarázásoktól hangos idei kampány republikánus résztvevőinek az idő előrehaladtával egyre inkább hozzá kell szokniuk a hangnem eldurvulásához, a sajtó ingerküszöbét eladdig el nem érő ügyek felmelegítéséhez. Az USA történetében bőven akadt arra példa, hogy egy elnökjelöltet a kritikusnak számító választási évben ért "meglepetés", de a legnagyobb botrányok legtöbbször a hivatali években pattantak ki. Most ezekből válogattunk.

Jackson

Andrew Jackson talán nem is gondolta volna, hogy kampánybéli legnagyobb ellensége nem egy minden hájjal megkent politikus, hanem egy nő lesz, ráadásul saját hitvese. Jackson jóval azelőtt, hogy megválasztották volna az Egyesült Államok hetedik elnökének (1829-1837), elvette Rachel Donelsont. A nő egyszer már férjezett volt, de később elvált. Csakhogy mint utóbb kiderült, nem törvényesen, férje ezért házasságtöréssel vádolta meg az asszonyt. Jacksonnak végül három évet kellett várni, hogy hivatalosan is az oltár elé vezesse Donelsont.

Ugyan az eset harminc évvel Jackson hivatalba lépése előtt történt, ellenfelei nem mulasztották el az elnökjelölt orra alá dörgölni a kényelmetlen témát az 1828-as választás idején – Jackson felesége becsületének védelmében több párbajban is részt vett –, amit a demokrata párti politikus személye és a beiktatása előtt röviddel elhunyt felesége elleni támadásként értékelt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár