2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Zajlik a hidegháború a koreai szexmunkások miatt

2011. december 20. 11:35 The New York Times

Nem csitulnak a gyarmati sorba süllyedt Korea (1910-1945) területéről elhurcolt szexrabszolgák ügye keltette hullámok, most az áldozatok emlékére készített szobor okozott diplomáciai csörtét. Japán elvitetné az alkotást.

A magánadományokból megvalósuló szobor a Béke Emlékműve nevet kapta, s Dél-Korea fővárosában, Szöulban, a japán nagykövetség mellett látható. A követségi épület előtt legutóbb öt, a nyolcvanas-kilencvenes éveiben járó, a japánok által megerőszakolt asszony tiltakozott, később többen is csatlakoztak hozzájuk.

Nekik, és több koreai áldozatnak is a szobor egyértelmű üzenetet hordoz: Japánnak végre el kell ismernie, hogy a hadsereg 200 ezer ázsiai asszonyt és lányt szexrabszolgaként, „mozgó bordélyházként” használt a gyarmati uralom idején.

A japán kormányszóvivő, Osamu Fujimura mélységes sajnálatának adott hangot a szobor felállítása hallatán, s ígéretet tett arra, hogy kormánya mindent megtesz a sokak érzékenységét sértő alkotás elszállításáért. A múlt héten Dél-Korea egyértelművé tette, nem kényszeríti arra a tüntetőket, hogy elvigyék onnan a szobrot.

„Az áldozatok 80 év fölött járnak vagy már meghaltak, a kormány pedig nincs abban a helyzetben, hogy megmondja nekik, mit tegyenek” – nyilatkozta Cso Bjung-jae, a dél-koreai külügyminisztérium szóvivője. „A szobor elszállításának követelése helyett a japán kormánynak inkább magától kellene megkérdeznie, hogy az áldozatok vajon miért tüntetnek 20 éve folyamatosan minden héten” – tette hozzá.

A komfort hölgyek – ahogyan a japán hadsereg nevezi őket – kérdése az egyik legsúlyosabb örökség, ami Japán gyarmati uralmát terheli. Tokió már bocsánatot kért az 1910 és 1945 között elkövetett tömeges jogsértésekért, s kitart azon nézete mellett, hogy az ügyet a két ország kapcsolatát normalizáló 1965-ös egyezménnyel már lezárták.

Japán 1995-ben egymilliárd dollárt ajánlott fel az áldozatok megsegítésére, de azok akkor ezt elutasították, mondván, a pénz nagy része felajánlásokból, s nem magától a kormánytól érkezett volna.

Pearl Harbor japán megítéléséről a Múlt-kor magazin legújabb, téli számában olvashat

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár